Combined effects of the 4-nonylphenol and fish kairomones on the survival, morphology and life history traits of Daphina magna straus
4-nonil fenolen ve balık sinyalinin Daphina magna straus'un yaşama oranı, morfolojisi ve popülasyon parametrelerine olan etkileri
- Tez No: 121606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU, PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Daphnia, alkil fenol, nonil fenol, balık sinyali. vı, Daphnia, alkylphenol, nonylphenol, fish kairomone IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz 4-NONİL FENOL VE BALIK SİNYALİNİN Daphnia magna Straus'UN YAŞAMA ORANI, MORFOLOJİSİ VE POPULASYON PARAMETRELERİNE OLAN ETKİLERİ Özcan, Hatice Elif Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meryem Beklioğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Togan Aralık, 2002 Daphnia, avcı balıklardan salgılandığı düşünülen kimyasallar vasıtasıyla avcılarına karşı morfolojik, davranışsal ve populasyon parametrelerini içeren birçok savunma yöntemleri geliştirmiştir. Aynı zamanda, alkil fenollerin de Daphnia'nın bu özelliklerini etkilediği bilinmektedir. Balık sinyalli suda ve control suyunda yetişen bireyler akut toksisite deneyinde 0.005, 0.01, 0.05, 0.15, 0.5 mg l“1 NF konsantrasyonlarına, kronik toksisite deneyinde ise 0.001, 0.005, 0.01 mg l”1 NF konsantrasyonlarına tabi tutulmuştur. Kronik toksisite deneyinde ayrıca 2 farklı besin konsantrasyonu kullanılmıştır. Balık sinyaline maruz bırakılmış bireylerde 24 ve 48 saatlik LC50 değerleri sırasıyla 0.394 mg l“1 ve 0.149 mg l”1 olarak bulunmuştur. Ancak, balık sinyalinemaraz bırakılmayan bireylerde bu değerler hesaplanamamıştır. Kronik toksisiti deneyinde NF ve balık sinyaline tabi tutulan bireylerde yaşam oram bu iki faktörün tek basma etkisine kıyasla belirgin bir biçimde düşmüştür. Balık sinyalinin etkisi NF'ün etkisinden daha kuvvetli olup, bu etki en yüksek NF konsantrasyonunda daha belirgindir. Bu durumda, NF ve balık sinyalinin etkilerinin birbirini kuvvetlendirdiği söylenebilir. NF ve balık sinyalinin bireylerin erginleşme süresini belirgin bir biçimde arttırdığı görülürken, tek basma balık sinyali bireylerin ergin boylarında düşmeye neden olmuştur. Yüksek besin miktarı ve NF bireylerin baş uzunluğunu arttırmış, besin miktarının yüksek olması ayrıca birey basma üretilen yumurta sayısında da artışa sebebiyet vermiştir. Sonuç olarak, balık sinyali bu çalışmada çok düşük konsantrasyonlarda kullanılan NF'e karşı bireylerin yaşama oranlarının düşmesi ve populasyon parametrelerinin değişmesi yoluyla belirgin bir hassasiyet oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINED EFFECTS OF THE 4-NONYLPHENOL AND FISH KAIROMONES ON THE SURVIVAL, MORPHOLOGY AND LIFE HISTORY TRAITS OF Daphnia magna Straus Özcan, Hatice Elif M.S., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu Co-supervisor: Prof. Dr. înci Togan December, 2002 Daphnia has evolved morphological and life history defenses against predators and these appear to be mediated by chemicals (kairomones) released by the predator. Furthermore, anthropogenic stressors including alkylphenols have been shown to affect several characteristics of Daphnia. Daphnia magna that were grown in the fish-conditioned water and nonfish- conditioned water were exposed to 0.005, 0.01, 0.05, 0.15, 0.5 mg l'1 NP concentrations in the acute toxicity and 0.001, 0.005, 0.01 mg l“1 NP concentrations in the chronic toxicity experiments. In the chronic toxicity experiment, two different food levels were used. The 24 and 48h LC50 values of NP for the individuals were determined as 0.394 mg l”1 and 0.149 mg l"1, respectively in the presence of fish kairomone. 111However, in the absence of fish kairomone LC50 values could not be calculated due to high survival rate. In the chronic toxicity experiment, fish kairomone and NP significantly decreased the survival of the test organisms compared to the effects of either treatment. The effect of fish kairomone was stronger than the NP concentrations; however, at the highest NP concentration the effect was pronounced. Presence of fish kairomone and NP together significantly increased the maturation time whereas fish kairomone itself significantly decreased the maturation size. The high food level and the NP doses increased the helmet size, and the former also increased clutch size. In conclusion, exposure to fish kairomones enhanced the sensitivity to the NP doses, which were very low in this study, through reducing the survival and affecting the life history characteristics.