Thermal behavior of electrical insulators
Elektriksel izolatörlerinin sıcaklık durumu
  1. Tez No: 121608
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Contaminated Insulator, Temperature Distribution, Electric Potential Distribution
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yüksek gerilim izolatörleri işletme şartlarında sürekli kirlenmeye maruz kalırlar. Atmosferik koşullara bağlı olarak, izolatörün kirlenmiş yüzeyi boyunca kaçak akımda artış olur ve bu artan kaçak akımda sıcaklık artışına neden olur. Bu nedenle kirlenmiş yüksek gerilim izolatörünün performansı kirlenmemiş durumda olandan oldukça farklıdır. Bu çalışma, düzgün bir kir tabakası ile kaplanmış olan harici tip bir silikon kauçuk mesnet izolatörünün yüzeyi boyunca elektrik gerilim ve sıcaklık dağılımının incelenmesi ile ilgilidir. Analiz, sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak bilgisayar simülasyonları şeklinde yapılmıştır. Çalışma, elektrik gerilim ve sıcaklık dağılımım etkileyen değişik faktörleri kapsamaktadır. Simulasyon sonuçlarından, izolatör yüzeyi boyunca 'kuru-alan' oluşumunun en olası konumu tahmin edilebilir. Anahtar Kelimeler : Kirlenmiş İzolatör, Sıcaklık Dağılımı, Elektrik Gerilim Dağılımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL BEHAVIOUR OF ELECTRICAL INSULATORS ÖZKAN, Mustafa M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif ERTAŞ December 2002, 68 pages High voltage insulators are always subjected to pollution during service. Depending upon the atmospheric conditions, there is an increase in leakage current along the contaminated surface of the insulator, which eventually leads to a rise in temperature. Therefore the performance of a contaminated high voltage insulator is quite different from the one under pollution free conditions. This study deals with the evaluation of electric potential and temperature distribution along the surface of an outdoor post type silicone rubber insulator, which is covered with a uniform pollution layer. The analysis is carried out through computer simulations using finite element software. The different factors affecting the electric potential and temperature distribution along the insulator surface are investigated. From the simulation results, the most probable location of the dry-band formation along the insulator surface can be predicted.