Kayseri ve çevresinde halk tarafından kullanılan bitkilerin yöresel adları ve kullanım amaçları
Local names of the plants used by the public around Kayseri and its suburban and the usage aims of these plants
  1. Tez No: 121636
  2. Yazar: ÖZNUR ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şifalı bitkiler, halk ilacı, yöresel adlar ve Kayseri
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
KAYSERİ VE ÇEVRESİNDE HALK TARAFINDAN KULLANILAN BİTKİLERİN YÖRESEL ADLARI VE KULLANIM AMAÇLARI ÖZET Bu çalışmada, Kayseri'nin İncesu, Yeşilhisar, Kocasinan, Melikgazi, Develi, Yahyalı, Felahiye, Talaş, Özvatan, Bünyan, Tomarza, Sarıoğlan, Akkışla, Pınarbaşı ve Sarız ilçeleri ve bu ilçelerin çeşitli köylerine değişik mevsimlerde bilimsel geziler yapılmıştır. Çiçeklerime mevsiminden önce, ön bilgiler derlenmiş, daha sonra halk ilacı olarak kullanıldığı tespit edilen bitkileri çiçekli ve tohumlu halde bulmak amacı ile aynı bölgelere tekrar gidilmiş ve 348 takson toplanmıştır. Örneklerin yöresel adlan ve kullanılışları belirlenmiş, bitkiler tanımlanmış, yetiştiği yerler ve Türkiye'deki yayılışı belirtilmiştir. Ayrıca bu bitkilerle ilgili literatür kayıtlan taranarak kimyasal bileşenleri ve tıbbi kullanımları araştırılmış ve yöresel kullanışları ile karşılaştırılmıştır. Kullanılan bitkilerin zehirli olanları belirtilerek halkın ve ilgililerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Buna göre toplanan bitkilerin 9 tanesi zehirlidir. Toplanan 348 taksondan 43 tanesi kültür bitkisi, 1 1 tanesi de Türkiye'de endemik olarak bulunmaktadır. Halk arasında; toplanan 348 taksondan 246'si ilaç, 70'u gıda, 8 'si boya, 24'ü hem ilaç hem de gıda, birer tanesi de süpürge, güzel koku verici ve temizlik maddesi olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda yapılan bu çalışmanın, Turhan BAYTOP tararından hazırlanmış“Türkçe Bitki Adlan Sözlüğüne”katkı sağlayacağı da düşünülmektedir. Bu kitapta yer alan, Kayseri'ye ait olduğu belirtilmeyen, ama Kayseri'de bulunduğunu belirlediğimiz 36 bitki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
LOCAL NAMES OF THE PLANTS USED BY THE PUBLIC AROUND KAYSERİ AND ITS SUBURBAN AND THE USAGE AIMS OF THESE PLANTS SUMMARY In this study, scientific excursions have been made in various seasons through the districts of Kayseri; incesu, Yeşilhisar, Kocasinan, Melikgazi, Develi, Yahyalı, Felahiye, Talaş, Özvatan, Bünyan, Tomarza, Sanoğlan, Akkışla, Pınarbaşı, Sanz and the villages of these districts their villages. Before the flowering season, pre-information has been obtained and visited back again for finding the plants which are determined to be used as medicine by public and 348 specimens have been collected. The local names of the specimens and their usages have been determined, plants have been identified and the positions where they grow up and their distibution has been stated. And also literatür records concerned with those plants have been searched for their chemical contents and medical usage and these informations have been compared with the local usage methods. One of the aims of this study is to inform the pblic about the poisonous ones among the collected plants. Therefore nine of those collected plants are found toconsist poisonous elements. Of the 348 plants collected; 43 of them are cultural plants and ten of them exist in Turkey as endemic. In public, 246 of those collected 348 plants are used as medicine, 70 of them as nutrition, eight of them as dye, 24 of them used as both medicine and nutrition, one of them as broom, one of them as good smell and finally one of them is used as soap. It's also thought that this study will contribute to ' Turkish Plant Names Dictionary' prepared by Turhan BAYTOP. There are 36 plants, of which are not stated to exist in Kayseri but we found out that they exist. Key words; Healing plants, public medicine, local names and Kayseri.