Seryum hidroksit birlikte çöktürme yöntemiyle eser elementlerin zenginleştirilmesi ve türlemesi
Pre-concentration of trace metals with cerium hydroxide co-precipitation method and speciation
  1. Tez No: 121649
  2. Yazar: ÜMİT DİVRİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF ELÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cerium(iV) Hydroxide Co-precipitation, Trace Metals, Water, Sediment Samples
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ıv ÖZET SERYUM HİDROKSİT BİRLİKTE ÇÖKTÜRME YÖNTEMİYLE ESER ELEMENTLERİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE TÜRLEMESİ Bu çalışmada, seryum (IV) hidroksit ile birlikte çöktürme yöntemi, 1 6 elementin FAAS ve GFAAS ile tayinleri için geliştirildi. Analitik parametreler olarak örnek çözeltisinin pH'ı, taşıyıcı element miktarı, örnek hacmi ve yabancı iyonların etkisi incelendi. Seryum (IV) hidroksit ile birlikte çöktürme sistemi ile pH 10.5'te Cu(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Mn(II) ve Cr(III) için yeterli geri kazanma değerleri elde edildi. Geliştirilen yöntem içme suyu, deniz suyu, kabartma tozu ve soda örneklerinin analizine uygulandı. Bu çalışmada bulunan sonuçların doğruluğu Chromosorb 1 02/APDC sistemi ile ve sediment standart referans madde (GBW 07309) analizi ile kontrol edildi. Ortalama geri kazanma değerleri % 95-101, bağıl standard sapmalar ise % 2.0-6.6 aralığında değişmektedir. Alevli AAS ile tayinlerde gözlenebilme sınırlan Cu(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II) ve Cd(II) için sırasıyla 0.18, 6.00, 0.57, 1.56, 7.00 ve 0.40 ug/L olarak bulunmuştur ( 3s, N=10). Tezin ikinci bölümünde, çözünür kobalt ammin komplekslerinin oluşumundan dolayı, seryum (IV) hidroksit birlikte çöktürme yöntemiyle FAAS veya GFAAS kombinasyonu ile Co(N03)2.6H20 ve C0SO4.7H2O örneklerinde eser metal tayinleri yapıldı. pH 5'te Pb(II), Fe(III), Cr(III) ve Sb(III) için yeterli geri kazanma değerleri elde edildi. Bağıl standard sapmalar % 0.56-6.00 aralığında değişmektedir. Seryum (IV) hidroksit ile birlikte çöktürme yöntemi toplam kromun alevli AAS ile tayini için incelendi. Geliştirilen yöntem içme suyu ve atık su analizine uygulandı. Yöntemin doğruluğu Cu standard referans madde (CRM Cu 1/3) analizi ile kontrol edildi. Bağıl standard sapma % 5.7-8.0 aralığında değişmektedir. Toplam krom için gözlenebilme sının 4.4 (ig/L bulunmuştur.V Seryum (IV) hidroksit ile birlikte çöktürme yöntemi ile As(III) ve As(V)'in seçimli önderiştirilmesi de değerlendirildi. As(III) pH 9'da Ce(IV) hidroksit ile birlikte çöktürülerek zenginleştirilirken, toplam As 1.1 0'3 M Nal kullanılarak As(III)'e indirgemeyle zenginleştirildi. Geliştirilen yöntem içme suyu, atık su ve kaplıca suyu analizine uygulandı. As(III) ve toplam As için gözlenebilirle sınırları sırasıyla 0.06 ve 0.05 ug/L bulundu. Anahtar Sözcükler : Seryum (IV) Hidroksit Birlikte Çöktürme, Eser Metaller, Su, Sediment Örnekleri
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY PRE-CONCENTRATION OF TRACE METALS WITH CERIUM HYDROXIDE CO-PRECIPITATION METHOD AND SPECIATION In this study, a Ce (IV) hydroxide co-precipitation method was developed for the determination of trace amounts of sixteen elements by FAAS and GFAAS. Several analytical parameters governing the efficiency of the co-precipitation method were evaluated including pH of sample solution, amount of carrier element and volume of sample solution. Also, the effect of interfering matrix ions were examined. Recoveries at pH 10.5 were sufficient for Cu(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II), Cd(II), Mn(II) and Cr(III) with cerium(IV) hydroxide co-precipitation system. The developed method was applied to the analysis of the drinking and sea waters, baking powder and soda. The procedure was validated by the analysis of sediment standard reference material (GBW 07309) and by use of the method based on Chromosorb 102/APDC system. The average recoveries were in the range öf 95-101 % and the relative standard deviations were in the range of 2.0-6.6 %. The detection limits for Cu(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Pb(II) and Cd(II) in the determination by FAAS ( 3s, N=10) were found to be 0.18, 6.00, 0.57, 1.56, 7.00, and 0.40 ug/L, respectively. In the second part of the thesis, because of the soluble salts of cobalt ammine complexes, the combination of Ce(IV) hydroxide co-precipitation system with FAAS or GFAAS was applied determination of the trace elements in Co(N03)2.6H20 and C0SO4.7H2O samples. Recoveries at pH 5 were sufficient for Pb(II), Fe(III), Cr(III) and Sb(III). The relative standard deviations were in the range of 0.56-6.00 %.vn A co-precipitation technique with Ce(IV) hydroxide was investigated for the determination of total chromium by FAAS. The method was applied to the analysis of drinking and waste water samples. The accuracy of the method was tested with Cu standard reference material (CRM Cu 1/3). The relative standard deviation with flame AAS was about 5.7-8.0 %. The detection limit was 4.4 fig/L for total chromium. The Ce(IV) hydroxide co-precipitation method for the selective pre-concentration of As(III) and As(V) was also evaluated. While As(III) is concentrated as hydroxide with Ce(rV) at pH 9, total As was concentrated as reduced to As(III) by 1.1 0"3 M Nal. The method was applied to the analysis of drinking, waste and spring water samples. Limit of detection for the determination of As(III) and total As were 0.06 and 0.05 ug/L.