Furan-2,3-dion'un semikarbanon ve fenilhidrazin ile reaksiyon mekanizmasının semiempirik (PM3) yöntemle araştırılması
- Tez No: 121648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN SARIPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Furan-2, 3-dion, Semikarbazon, Fenilhidrazin, PM3, Michael Reaksiyonu, Furan-2, 3-dion, semicarbazon, phenylhydrazine, PM3, Michael reaction
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
II FURAN-2,3-DİON'UN SEMİKARBAZON VE FENİLHİDRAZİN İLE REAKSİYON MEKANİZMASININ SEMİEMPİRİK (PM3) YÖNTEMLE ARAŞTIRILMASI ÖZET Furan-2,3-dion bileşiğine nükleofilik yapıdaki semikarbazonun Michael tipi atağı ile açık zincirli oc-okso-karboksilli asit ara ürününü oluşur. İkinci adımda karbazondaki NH grubunun karbonil grubuna atağı ile halkalı pirimidin sistemi oluştuğu bulunmuştur. Bu bileşikten CO2 ve H2O'nun ayrılması ile pirimidin-2-on bileşiği oluşur. İki farklı pirimidin türevinin deneysel titreşim frekansı değerleri ile PM3'de elde edilen değerler karşılaştırılmıştır. Furan-2,3-dion'un fenilhidrazin ile reaksiyonunda yine Michael tipi reaksiyon ile reaksiyon şartlarına bağlı olarak pirazol-3-karboksilli asit ve piridazin-3- on bileşiklerinin oluşum mekanizmaları PM3 metodu ile hesaplanmıştır. Potansiyel enerji düzeyinde bir tane sanal frekansın bulunmasıyla geçiş hali olduğu anlaşılmıştır. Reaktantlarda, ara ürünlerde ve ürünlerde ise sanal frekans değerlerinin olmaması kararlı yapılar olduklarını göstermiştir. Reaksiyona giren maddelerin, geçiş hallerin, ara ve son ürünlerin oluşum enerjileri, dipol momentleri, elektron yük dağılımı, bağ uzunluğu, bağ açılan ve torsiyon açılan gibi elektronik özellikler hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
in INVESTIGATION OF THE REACTION MECHANISM OF FURAN-2,3-DION WITH SEMICARBAZONE AND PHENYLHYDRAZINE BY SEMIEMPIRICAL METHOD (PM3) SUMMARY As a result of the reaction of the Michael type reaction of the nucleophilic semicarbazon to the furan-2,3-dion, the open chain intermediate, a-oxo-carboxylic acid takes form. In the second step, it was found that, the attack of -NH group to the carbonyl group gives pyrimidine ring systems. Pyrimidine-2-one compound was produced by the seperation of CO2 and H2O from this compound. The experimental vibratiional frequency values of the two different derivatives were compared to the values obtained by PM3 method. For the reaction of fiiran-2,3-dion with phenylhydrazine, the formation mechanism of pyrazol-3-carboxylic acid and pyridazine-3-one compounds by Michael type reaction depending on the reaction conditions were calculated by PM3 method. The transition states were determined by the existence of only one imaginary frequency in the potential energy level. Not haviing any imaginary frequncies for reactants, intermediates and products proves that these compounds were stable. In this thesis the electronic properties of reactants, transition states, intermediates and products such as the formation enthalpies, dipol moments, electron charge densities, bond lengths, bond angles and torsion angles were calculated by PM3 method.