Moleküler kristallerin erime teorisinin geliştirilmiş pople ve karasz modeliyle incelenmesi
The Investigating of the theory of melting molecular crystals by using the modified pople and karasz model
  1. Tez No: 121652
  2. Yazar: MUSTAFA YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ÖZGAN, PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler ve Sıvı Kristaller, Düzen Parametreleri, Teorik Erime İzotermleri, Faz Geçişleri
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
IV MOLEKÜLER KRİSTALLERİN ERİME TEORİSİNİN GELİŞTİRİLMİŞ POPLE VE KARASZ MODELİYLE İNCELENMESİ ÖZET Moleküler kristallerin erime teorisi, Pople ve Karasz'ın teorisi üzerine kurulan Chandrasekhar, Shashidhar ve Tara ile Keskin ve Özgan'in modife modelleri birleştirilerek elde edilen yeni bir modife modelle incelendi. Moleküllerin konum değiştirmeleri için gerekli olan enerjinin, orijinal Pople ve Karasz, Keskin ve Özgan modellerinde olduğu gibi V“4 ile, fakat yönelim değiştirmesi için gerekli olan enerjinin ise, Chandrasekhar, Shashidhar ve Tara'nin kullandığı gibi, nematik sıvı kristallerde yönelimsel potansiyel enerimin teorik hesaplamalarına uygun olarak, V”3 ile değiştiği varsayıldı. Bu yeni modife modelin denge davranışı en düşük dereceli kümesel değişim metodu ile sunuldu. Erime, kaü-katı, katı-nematik, nematik- izotropik faz geçişleri termodinamiği yeni modife modelle incelendi, v < 0.302 değerlerinde yeni modife model, katı-katı ve erime geçişi olmak üzere iki geçiş öngörmektedir ve 0.302 < d < 0.75 değerlerinde bu iki geçiş birleşip tek geçiş olmakta ve buna bağlı olarak erime entropisi artmaktadır, v > 0.75 değerlerinde ise önce konum, sonra yönelim düzeni ortadan kalkmakta ve nematik mezofaza benzer, yönelim düzenine sahip fakat konum düzenine sahip olmayan, ara fazlar meydana gelmektedir. Erime entropisi, erime/kaynama ve katı geçişi/kaynama sıcaklığı oranına bağlı olarak elde edildi ve deneysel veriler, aynı zamanda Pople ve Karasz ve onun modife modelleriyle karşılaştırıldı. Teorik faz diyagramları verildi; azot ve metan' in deneysel sonuçlarıyla ve diğer modellerin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Yeni modife modelin deneysel verilerle uyumu, Pople veV Karasz ve onun modife modellerinin öngörülerinden çoğunlukla daha iyi olduğu gözlendi. Bunlara ilaveten, modelin dinamik davranışı direk dinlenme ve yol ihtimaliyet metotları ile de sunuldu. Önce dinamik davranışın anlaşılması için modelin dengeli davranışı kısaca verildi. Daha sonra ayrıntılı denge şartı üzerine kurulan direk dinlenme ve yol ihtimaliyet metotları modele uygulanarak dinamik veya oran denklemleri elde edildi. Dinamik denklemler; ya akış diyagramları vasıtasıyla, ya da Runge- Kutta metoduyla veya her ikisi birlikte kullanılarak çözüldü. Çözümler akış diyagramlanyla verildiğinde sistemde meydana gelen kararlı, yan kararlı ve kararsız çözümlerin açık şekilde görülmesiyle beraber kararsız çözümlerin sistemdeki rolleri de tanımlandı. Ayrıca yarı kararlı durumun 'düzlük' özelliği düzen parametrelerinin durulma eğrilerinden açıkça görüldü.
Özet (Çeviri)
VI THE INVESTIGATING OF THE THEORY OF MELTİNG MOLECULAR CRYSTALS BY USING THE MODIFIED POPLE AND KARASZ MODEL ABSTRACT Melting of molecular crystals is studied in a new modified form that combining the modified models of Chandrasekhar, Shashidhar and Tara with Keskin and Ozgan in which are based on the Pople and Karasz theory. It is assumed that the energy required for a molecule to diffuse to an interstitial site varies as V"4, as in the original formulation of the Pople and Karasz and Keskin, özgan, but the orientational barrier varies as V3, in conformity with the theoretical calculations of the orientational potential energy in nematic liquid crystals as Chandrasekhar, Shashidhar and Tara used. The equilibrium behaviour of the new modified model is presented with the lowest approximation of the cluster variation method. The thermodynamics of melting, solid-solid, solid- nematic and nematie-isotropic liquid transitions are investigated with the model. For u ^ 0.302, the new modified model predicts two transitions, a solid state rotational transition followed by a melting transition and for 0.302 :