Titreşim parametrelerinin dönen mekanik sistem dinamiğine etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of vibration parameters on rotating mechanical system dynamics
  1. Tez No: 121651
  2. Yazar: HAMDİ TAPLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM UZMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rotor Dinamiği, Dönel Mekanik Sistem, Titreşim Ölçümü, Arıza Tespiti, Rotor dynamics, rotating machinery system, vibration measurement, fault diagnosis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
TİTREŞİM PARAMETRELERİNİN DÖNEN MEKANİK SİSTEM DİNAMİĞİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Dönen mekanik sistemlerin dinamik davranışının analizini gerçekleştirmek için bir“Düz Bağlantılı Rotor Sistemi”imal edilerek, çeşitli işletme şartlan için sistem, titreşim parametreleri yönünden araştırılmıştır. Sistemin dinamik davranışını izlemeye yönelik olarak, planlanan deneylerden, tek diskli mil sistemi (De Laval Rotoru) üzerinde çalışılmış ve mil-yatak sisteminde meydana gelebilecek hata yönünden değerlendirmeler sunulmuştur. Ayrıca, söz konusu deney şartı, kullanılmış rulmanlı yatakların yerine orjinallerinin montajı yapıldıktan sonra da tekrarlanıp, sadece milde meydana gelebilecek hata değerlendirilmesi de gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar kapsamında, açıklanan sistemde; sistemin dinamiğini etkileyecek çeşitli arıza, yorulma ve dengesizlik gibi farklı olumsuzlukların etkilerini araştırmak amacıyla öngörülen farklı işletme şartlarında da deneysel araştırmalar yapılmıştır. Konuyla ilgili teorik model üzerinde yapılan çalışmalarla, model sistemlerin dinamiği ile ilgili çeşitli parametrelerin sistem davranışına etkileri de araştırılmıştır. Sistemde çeşitli arızalar mevcut iken dinamik davranış incelenmiş, belirli bir çalışma süresi aralığında da meydana gelebilecek arızalar tahmin edilmiştir. Sonuç olarak; yüklü çalışma halinde, yüksüz duruma göre titreşim parametrelerinde belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Her bir çalışma durumu için (yüklü / yüksüz) karakteristik noktalardaki değerler incelendiğinde, 3 noktasındaki yatağın titreşim genlik değerlerinin 8 noktasındaki yatağın titreşim genliklerine göre daha yüksek ve değişken değerler aldığı görülmektedir. Tek Disk Ortada (tek diskli yükleme) çalışma şartlarında, arıza parametreleri açısından yapılan inceleme sonucunda da; sol ve sağ yatak titreşim genlikleri açısından mukayese edildiğinde, sağ yatakta genlik değerinin mikron seviyesinde de olsa arttığı belirlenmiştir. Sağ yatak, milin tahrik edildiği noktaya uzak yani diğer uç noktasındadır, dolayısıyla tahrik noktasına göre daha serbest bir konumdadır. Söz konusu noktalar için titreşimin hız ve ivme değerlerinde ise değişiklik olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
VI INVESTIGATION OF EFFECTS OF VIBRATION PARAMETERS ON ROTATING MECHANICAL SYSTEM DYNAMICS ABSTRACT In order to analyze dynamic behavior of rotating machinery systems a direct coupled rotor system has been designed and manufactured and the system for various working conditions in regard to vibration parameters has been investigated. To observe the dynamic behavior of the system, the planned experiments for De Laval Rotor System have been implemented and the results of fault diagnosis have been presented. Besides, this experiment has been repeated after assembling the used bearing instead of unused one. The possible fault for the shaft has been investigated. In order to determine the effects of such various disturbances as mechanical faults, fatigue and unbalance, etc. on system dynamics, several experimental analyses have been achieved under different working conditions. The study on the theoretical model, effect of various model parameters on the system behavior has been investigated. In the case of various faults, the dynamic system behavior has been examined, and the fault to be appeared in the definite working period has been predicted. Consequently, a certain increase in values of the vibration parameters of the system has been observed for the case of loaded condition in comparison with unloaded situation. In addition, for the both cases, as running speed increases, an increase in values of amplitude, velocity and acceleration parameters at various measurement points of the system has been observed. In the case of the shaft - bearing system with centrally disc". if the frequency range less than 6 Hz, which is outside the stationary working condition, is not considered, the amplitude values for both ball - bearings are almost the sam-e. It should be noted that the running speed of 450 rpm corresponds to 7.5 Hz.