Kütahya'da seçilen bir konumda rüzgar verileriyle elektrik enerjisi üretim potansiyelinin bulunması
The Investigation of the electric energy production potential with wind results measured in a place in Kütahya
- Tez No: 121666
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Türbini, Kütahya, Wind Energy, Wind Turbine
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV KÜTAHYA'DA SEÇİLEN BİR KONUMDA RÜZGAR VERİLERİYLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM POTANSİYELİNİN BULUNMASI MArif ÖZGÜR Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Doç.Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Gelişmişliğin göstergesi olarak elektrik enerjisi kurulu gücü ve buna bağlı olarak kişi başına düşen tüketim miktarlarının değerlendirildiği günümüzde, fosil enerji kaynaklarının bilinçsizce kullanılarak insanlığın hizmetine sunulması, hem sınırlı ve yenilenemeyen doğal kaynakların kısa zamanda tükenmesine hem de bilinçsiz tüketim yoluyla çevrenin kirlenmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada; yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan rüzgar enerjisi için, Kütahya yöresinde belirlenen bir konum üzerinde, bu kaynaktan elektrik üretimini amaçlayan bir elektrik santrali için mevcut potansiyel araştırılmıştır. Türkiye ve dünya üzerindeki mevcut rüzgar potansiyelleri incelenmiş ve bu potansiyelin ne kadarının kullanıldığı irdelenmiştir. Aynı zamanda; rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi yapıldığı takdirde, çevre ve ekonomi açısından elde edinilebilecek olumlu etkileri üzerinde durulmuştur. Araştırma sonunda, elde edilen rüzgar enerji potansiyelinin günümüz koşullarında ekonomik bir enerji santralı kurulması için yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE ELECTRIC ENERGY PRODUCTION POTENTIAL WITH WIND RESULTS MEASURED IN A PLACE IN KÜTAHYA M.Arif ÖZGÜR Mechanical Engineering, Master Thesis, 2002 Supervisor: Assos. Prof. Dr. Ramazan KÖSE SUMMARY At today's world, founded electrical energy power and consumption level of person are the sign of the development with the abusive usage of fossil energy sources, non-renewable and bounded natural sources may begin to reduce and with this reduction of sources, there is intense environmental pollution. In this study, using the wind power which is a renewable energy source at a region in Kütahya, the possibilities electrical energy production will be searched. The potential of the electrical energy production from wind power was investigated in Turkey and in the world. At the same time, with the production of electrical power from wind energy, the effects of this production on environment and economy were searched. At the result of this study, it is found that the potential of wind energy at the today's economic conditions is not valuable to establish electrical facility.