Afyon mermer fabrikaları işçi sağlığı ve iş güvenliğinin değerlendirilmesi
Health and safety evaluation of workers in Afyon marble factories
- Tez No: 121667
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTAY EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: İşçi sağlığı, İş güvenliği. Mermer, Afyon, Gürültü. Nem, Sıcaklık. Toz, Health of workers, Safety of workers, Marble, Ayon, Noise, Moisture, Temperature, Dust
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
AFYON MERMER FABRİKALARI İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Neriman Büyükekmekçi Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İ. Göktay EDİZ ÖZET Bu araştırmada Afyondaki mermer fabrikalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden gerekli bilgileri elde etmek için bir işyeri bilgi formu hazırlanmış ve Afyon'da kurulu bulunan 10 adet mermer fabrikasına gidilerek form doldurulmuştur. Bu iş yeri bilgi formu ile başlıca; işçi sayısı, işçilerin ulaşım, yemek, sosyal birimleri, kişisel koruyucuları kullanıp kullanmadıkları, işe giriş sağlık raporları, periyodik kontrolleri ve eğitimleri incelenmiş. işyerinde mühendis veya tekniker sayısı, makine sayıları ve bakım süreleri, yangın söndürme ve ilk yardım teçhizatları bulunup bulunmadığı ve son bir yıl içerisinde iş kazası olup olmadığı, iş kazalarının nedenleri araştırılmıştır. Araştırılan mermer fabrikalarında çalışma ortam özelliklerinden gürültü, nem ve ısı ölçümleri yapılmış, sonuçlar değerlendirilmiştir Ayrıca istatistiksel değerlendirmeler hakkında bilgi vermek amacıyla SSK istatistik yıllıklarından yararlanılarak 1990-1999 yılları arasında meslek hastalıkları, iş kazaları, toplam iş görmezlik süreleri, hastanede geçen süre, ödenen miktar, toplam sigortalı sayısı vb. değerler verilerek analizler yapılmıştır. Ancak bu istatistiklerde ki değerler yalnızca mermer fabrikaları için verilmemiştir SSK istatistik yıllıklarında veriler taş kil ve kum imalatı yapan tüm fabrikaları kapsamaktadır. Mermer fabrikalarını kapsayan özel bir istatiski bilgi tutulmamıştır Mermer fabrıkalarındaki iş kazalarının nedenleri ve kaza önlemleri sunulmuştur mmwamBwn
Özet (Çeviri)
HEALT AND SAFETY EVALUATION OF WORKERS IN AFYON MARBLE FACTORIES Neriman Büyükekmekçi Mining Engineering, M.S. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Göktay EDİZ SUMMARY In this research, a questionary form was prepared in order to find out necessary information related to the safety and the health of the workers in marble factories The form was then filled by ten different marble factories in Afyon. Using this form, information such as; number of employee, transportation facilities and the food provided, social facilities available, self-rescue equipment given, prior-health control, and regular check-up provided, the training given were obtained as well as the number of engineers, technicians employed. The number and the type of machines used, their maintanance period,first aid and fire-extinguishing equipmemt together with the number of accident happened and the cause af the accidents were also determined In these factories, environmental parameters such as noise, humidity and temperature wre measured and the results were compared with the values stated by the regulations. SSK (Social Securty Association for Workers) statistics were also investigated to analyse the occupational disease, the number of accidents and permenant injuries, total treatment poriod in hospitals, the cost for medical treatment and the number of employee insured.