Kapalı eğri üzerinde tanımlı fonksiyonlara yaklaşım yöntemleri
The approach methods to the defined functions on the closed curve
- Tez No: 121668
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİZAMİ MUSTAFAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cauchy Tipli İntegraller, En İyi Yaklaşım, Polinom, Rasyonel Polinom, Cauchy Type integrals, The Best Approximation, The Polynamial, The Rational Polynomial
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
IV KAPALI EĞRİ ÜZERİNDE TANIMLI FONKSİYONLARA YAKLAŞIM YÖNTEMLERİ Melek DEMİRHAN Matematik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Nizami MUSTAFAYEV ÖZET Bu tezde, kapalı eğri üzerinde tanımlı Holder sınıfından olan fonksiyonların iki analitik (kapalı y eğrisi içinde ve dışında analitik iki) fonksiyonunun farkı şeklinde yazılabilmesine dayanarak, kapalı eğri üzerinde tanımlı fonksiyonların yaklaşımı üzerine araştırmalar yapılmıştır. Birinci bölümde gereken temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde basit irtibatlı bölgede analitik ve kapanışında sürekli fonksiyonlara polinomlarla en iyi yaklaşım incelenir ve yaklaşım hızı gösterilir. Tezin üçüncü bölümünde kapalı eğri üzerinde tanımlı fonksiyonlara n. dereceli rasyonel polinomlarla en iyi yaklaşım öğrenilir. Bunun yanı sıra yoğunluk fonksiyonu Holder koşulunu sağlayan Cauchy çekirdekli singüler integral için de n. dereceli rasyonel polinomlarla en iyi yaklaşım incelenir.
Özet (Çeviri)
THE APPROACH METHODS TO THE DEFINED FUNCTIONS ON THE CLOSED CURVE Melek DEMİRHAN Mathematics Department, Higher Licence Thesis, 2002 The Thesis Advisor: Assoc.Prof. Dr. Nizami MUSTAFAYEV SUMMARY In this thesis, the approximation of the functions which are defined on a closed y curve is investigated, that can be written depending on the ability of the difference of two analytic functions (that functions are analytic inside and outside of the y) which belong to Holder class on the y. The necessary basic information has been given in the first part. In the second chapter, the best approximation is examined to the functions which are analytic in a simply connected domain and continuous on its closure with polynamials and the speed of approximation is shown. In the third chapter of the thesis the best approximation is given to the functions which are defined an a closed curve with the nth. degree rational polynomials. Besides this, for the density function in the singular integral with Cauchy kernel which satisfies the Holder Condition the best approximation is examined with the nth degree rational polynamials.