Cyclotrichium origanifolium L. bitkisinden elde edilen ekstraktların analizi
Extract obtained from Cyclotrichium origanifolium L. analysis of plant
- Tez No: 121669
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, Gaz Kromatografısi-Kütle Spektrometrisi (GG/MS), Cyclotriuchiumoriganifolium L, Labiatae, Cyclotrichium origanifolium L. Labiatae, Extraction, Mass Spectrophotometry (GC-MS)
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV CYCLOTRICHIUM ORIGANIFOLIUM L. BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN EKSTRAKTLARIN ANALİZİ Meral (Yoluç) Keskin Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,2002 Tez Danışmanı:Prof Dr. Yunus Erdoğan ÖZET Cyclotrichium origanifolium L. (kafa otu) halk arasında ağrılarda, anginal ağrılarda yüksek kollestrolün düşürülmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kalp ve de damar sağlığınada iyi geldiğine inanılarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda kurutulmuş Cyclotrichium origanifolium L.. bitkisinden özel bir ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen yağ asitleri ve diğer organik bileşim üzerinde araştırma yapılmıştır Deneysel çalışma sonunda elde edilen yağ asitleri ve diğer uçucu bileşenlerin kalitatif ve kantitatif miktarlarının belirlenmesinde GC-MS kromatografısinden yararlanılmıştır. Çalışmada %12.0 Palmitic acit metil esteri, % 13,21Linoleic acit metil esteri, % 15,67 Pentadecanoic acit metil esteri % 6,7 Pulegone ağırlıklı madde olarak bulunmuştur
Özet (Çeviri)
EXTRACT OBTAINED FROM CYLOTRIUCHIUM ORIGANIFOLIUM L. ANALYSIS OF PLANT Meral (Yoluc) Keskin Department of chemistry master thesis,2002 Thesis Supervisor: AssocProf.: Yunus Erdoğan SUMMARY Cylotrichium origanifolium L. (Turkish: kafa otu) is a herb frequently used as a remedy aginst pain, sore throat as well as for lowering the cholestrol level. Furherrmore, it is belived to be ehalthy for both the heart and blood vessels. In our work, resarches on fatty acids and other organic compounds manually produced of dried Cyclotrichium origanifolium L. Plants were carried out using special extraction methods. After completin the experiement, the qulity and quantity of the manually made fatty acids and other volatile compounds were determined using the GC-MS. An conclusion; %12.0 Palmitic acid methyl ester, % 13,21Linoleic acid methl ester, % 15,67 Pentadecanoic acid methl esteri % 6,7 Pulegone its devivatives were obtained from plants as mains product.