Tunçbilek Termik Santral curuflarındaki yanmamış karbonun flotasyon yöntemiyle kazanılması
Recycling the unburned carbon of the slag in Tunçbilek Thermal Power Plant using the flotation technique
  1. Tez No: 121670
  2. Yazar: AHMET DURUÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMIK, PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN, DOÇ. DR. HÜSEYİN KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Alt Isı Değeri, Bastırıcı, Cüruf, Flotasyon, Kaba Nem, Karbon, Köpürtücü, Kuru Baz, Kül, Lave, Optimum, Toplayıcı. tOKÛMAfflASYOn, Ash, Bottom Heat Value, Carbon, Collector, Depressent, Dry Base, Flotation, Frother, Lave, Optimum, Rough Moisture, Slag
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
IV TUNÇBİLEK TERMİK SANTRAL CURUFLARINDAKİ YANMAMIŞ KARBONUN FLOTASYON YÖNTEMİ İLE KAZANILMASI Ahmet Doruöz Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Yamık ÖZET Bu araştırma Tunçbilek Termik Santral curuflarındaki yanmamış karbonun kazanılması amacıyla yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Cüruftaki yanmamış karbonun kazanılması için flotasyon yöntemi uygulanmıştır. Deneysel çalışmalara geçilmeden önce araştırma konusuyla ilgili ayrıntılı literatür bilgiler verilmiştir. Ünitelerin günlük çıkardıkları curuf miktarına göre belirli oranda harmanlanan ve deneylerde kullanılan numunelerin analizlerinde % 47,36 oranında kaba nem, kuru bazda % 91,47 oranında kül, % 8,53 oranında yanmamış karbon içerdiği ve alt ısı değerinin 491 kcal/kg olduğu tesbit edilmiştir. Daha sonra bu numune üzerinde laboratuar çalışmaları yapılmış ve optimum flotasyon parametrelerinden tane boyutu, katı oram, toplayıcı cinsi ve miktarı, bastına miktarı, köpürtücü cinsi ve miktarı, pervane hızı, hava miktarı, köpük alma süresi, değişimleri taranarak optimum flotasyon şartlan tesbit edilmiştir. Optimum şartlarda flotasyon sonucu 3., 4., 5. ünite ve ünitelerin günlük çıkardıkları cüruf miktarına göre belirli oranda harmanlanan cüruf numunesinin kuru bazda sırayla 959, 469, 279 ve 491 kcal/kg olan alt ısı değerleri, lave'de 2490, 1312, 786 ve 1348 kcal/kg'a yükseltilmiştir.
Özet (Çeviri)
RECYCLING THE UNBURNED CARBON OF THE SLjAG IN TUNÇBİLEK THERMAL POWER PLANT USING THE FLOTATION TECHNIQUE Ahmet Doruöz Mining Engineering, Masters Thesis, 2002 Thesis instructor: Prof.Dr. Ahmet Yamik SUMMARY The studies to recycle the unburned carbon of the slag in Tunçbilek Thermal Power Plant is the content of this research paper. The flotation technique is applied to recycle the unburned carbon of the slag. Extensive detailed information about the research is given before presenting the experimental studies. In the analysis of samples which were blended in a certain rate according to the quantity of slag which the unities remove daily, it was determined that the samples include rough moisture in the rates of % 47,36; ash, in dry base, in the rates of % 91,47; unbumt carbon in the rates of % 8,53 and, that the bottom heat value was 491 kcal/kg. Then laboratory studies have been done on this sample and opimum flotation conditions have been determined by scanning the grain dimension, the rate of solid, the type an quantity of the collector, the quantity of the depressent, the type an quantity of the frother, the speed of the propeller, the quantity of air, the changings of the time of getting foam from the optimum flotation parameters. The bottom heat values of the slag sample, which was blended in a certain rate according to the quantity of slag which 3., 4., 5. unity and unities remove as a result of flotation in optimum conditions, which were 959, 469, 279 and 491 kcal/kg in the dry base rose to 2490, 1312, 786 and 1348 kcal/kg in the lave.