Kütahya ili hava kirliliğinin koyunların bazı kan parametreleri üzerine etkisi
The Influence of air pollution over some blood parameters of sheep in Kütahya
- Tez No: 121675
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eritrosit İndeksleri, Hava Kirliliği, Hemoglobin, Koyunlar, Lenfosit Lökosit, Air Pollution, Hemoglobin, Indexes of Erythrocyte, Leucocyte, Lymphocyte. Sheep
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV KÜTAHYA'DA HAVA KİRLİLİĞİNİN KOYUNLARIN BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ İlker Özcan Ertürk Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı : Doç. Dr. Hayri DAYIOĞLU ÖZET Bu çalışmada iki farklı bölgede bulunan yaş, ırk ve yetiştirme Özellikleri benzer olan dağlıç ırkı koyunların kan özellikleri karşılaştırılmıştır. Yoğun kirlilik bölgesinde yetiştirilen koyunların lökosit, lenfosit değerleri çok önemli ölçüde yüksek bulunurken (P < 0.01) eritrosit ve hemoglobin miktar ve indekslerinde istatistik önem sınırına ulaşmayan fakat % 8 ile % 79' lara varan düşük değerler tespit edilmiştir. Çevre kirliliğinin koyunların kan kimyasında önemli ve olumsuz değişimlere sebep olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INFLUENCE OF AIR POLLUTION OVER SOME BLOOD PARAMETERS OF SHEEP IN KÜTAHYA îlker Özcan ErtOrk Biology Department, M.S. Thesis, 2002 Supervisor : Assist Prof. Hayri DAYIO?LU SUMMARY In this study, the blood values of dağlıç sheep, a kind of fat tailed sheep, which live in two different regions and is similar in the age, race and growing features were compared. The values of leucocytes and lymphoctytes were found strikingly higher than normal level of the sheep which were grown in the regions of dense pollution. (PO.Ol)On the other hand, the lower values were obtained in the amounts and indexes of erythrocyte and hemoglobin reaching 8 % to 79 % which did nor arrive the considerable proportions in statistical meanings. It is observed that the pollution of environment led the negative and remarkable changes in the chemsitry of blood in sheep.