Sinterleme sıcaklığının kuvars-zeolit seramik tozu özelliklerine etkisi
Effect of sintering temperature on properties of quartz-zeolite mix
- Tez No: 121684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuvars, Sinterleme, Toz, Zeolit, Powder, Sintering, Quartz, Zeolite, e**3
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
IV SİNTERLEME SICAKLIĞININ KUVARS-ZEOLİT SERAMİK TOZU ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Serkan ABALI Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Osman ŞAN ÖZET Bu çalışmada sinterleme sıcaklığının (1000°C-1200°C) kuvars-zeolit tozu faz bileşimi, yoğunluk ve özgül yüzey alanı üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yüksek saflıktaki kuvars (%99.09 Si02) ve zeolitin bir türü olan klinoptilolitden oluşan karışım, bilyalı değirmende 80 saat yaş olarak öğütüldükten sonra kurutulup 7 saatlik bir firm rejiminde sinterlenmiştir. Sinterleme sıcaklığının artışı ile kuvarsın kristobalit fazına dönüştüğü görülmüştür: ilk kristobalit oluşumu 1000°C sinterleme sıcaklığı civarında meydana gelmiş malzemenin büyük oranda kristobalit fazına dönüşümü 1200°C'de oluşmuştur. Üretilen bu seramik tozunun yoğunluğu 2.27 gr/cm3, spesifik yüzey alanı ise 0.44 m2/gr gibi oldukça düşük değerlerdedir. Kristobalit miktarı yüksek seramik tozu mikrogözenekli seramik malzeme üretimi amacıyla araştırılmıştır. Bu amaçla seramik tozu 225MPa basınç ile şekillendirilmiş ve 1200°C'de pişirilmiştir. Üretilen seramik malzemenin mikroyapısı, açık porozitesi, mukavemeti, yoğunluğu ve gözenek boyut dağılımı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF SINTERING TEMPERATURE ON PROPERTIES OF QUARTZr^ZEOLITE MİX Serkan ABALI Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Osman ŞAN SUMMARY This study examines the effects of sintering temperature (between 1000°-1200°C) on the phase composition, specific density and specific surface area of quartz-zeolite mix powder. High-purity quartz (99.09% Si02) and clinoptilolite type zeolite (%25 zeolite, by weight) was mixed and ground a by ball milling in aqueous system for 80 hrs, then, the powder-sample was sintered in an air for 7 hrs. Phase transformation of quartz to cristobahte first appeared at around the sintering temperature of 1000°C and the transformation of quartz to cristobalite was observed as the sintering temperature increased: the cristobalite first appeared at around the sintering temperature of 1000°C and the transformation of quartz the cristobalite was much more significant at the sintering temperature of 1200°C. The obtained high-cristobalite-Si02 powder has a low specific density and low specific surface area, such that 2.27 g/cm3 and 0.44 m2/g, respectively. The high-cristobalite powder-sample was used for producing of a microporous ceramic filter. The product was investigated with respect to structural properties such as porosity, pore size distrubution and bend strength.