Simav yöresindeki mevcut jeotermal enerji kaynaklarından elektrik üretiminin irdelenmesi
The Investigation of the electricity production possibilities from the geothermal energy sources in Simav region
- Tez No: 121683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Binary Çevrim, Eşanjör, Jeotermal Enerji, Jeotermal Elektrik Santralı, Kondanser, Simav, Türbin, Binary Cycle, Condanser, Geothermal Energy, Geothermal Power Plant, Heat Exchanger, Simav, Turbine
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
IV SİMAV YÖRESİNDEKİ MEVCUT J EOTERMAL ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN İRDELENMESİ Abtullah TUĞCU Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı : Doç.Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Ülkelerin enerji ihtiyacı, nüfus artışına ve teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Bu nedenle bir yandan fosil kökenli enerji kaynaklarından yararlanma yolları aranırken diğer yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarından daha kapsamlı yararlanma yolları araştırılmaktadır. Ülkemiz için önemli bir potansiyel teşkil eden jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının artan ölçülerde kullanılması ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayabilir. Ülkemizin enerji gündeminde ilk sırayı alan elektrik enerjisi sıkıntısını gidermek amacıyla yeni enerji tesisleri yatırımlarına, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına ait teknolojilere yönelinmelidir. Bu çalışmada; Simav yöresindeki mevcut jeotermal enerji kaynaklarından binary çevrimle elektrik üretimi olasılığı araştırılmıştır. Kütahya ilindeki mevcut kaynaklar hakkında bilgi verildikten sonra Simav- Eynal jeotermal enerji sahasında binary çevrimle çalışan bir elektrik santralının tasarımı yapılmıştır. Santralın tasarımında kullanılacak hesaplamalar için“Visual Basic”programlama dili kullanılarak, bir paket program hazırlanmış ve santral tasarımının ön fizibilite çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada ayrıca jeotermal enerjinin ülkemiz enerji kaynakları arasındaki yeri, Dünyada ve Türkiye'de jeotermal enerji uygulamaları, uygulamalar esnasında ortaya çıkabilecek problemler ile çevresel etkileri ve ülkemizin jeotermal enerji açısından Dünya ülkeleri arasındaki konumu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE ELECTRYCITY PRODUCTION FROM THE GEOTHERMAL ENERGY SOURCES IN SIMAV REGION Abtullah TU?CU Mechanical Engineering, Master Thesis, 2002 Supervisor: Assos. Prof. Dr. Ramazan KÖSE SUMMARY The need of energy of countries increases parallel with the growth of the population and technological developments. Therefore, on the one hand, it has been searched how to benefit from energy sources based on fossils, on the other hand, how to benefit from renewable energy sources more productively. Renewable geothermal energy, an important potential of Turkey, can make an important contribution to the economy of the country when it is used increasingly. In order to prevent the shortage of electric energy, which is a hot topic of Turkey's energy agenda, new energy plants, especially renewable ones must be considered. In this study the possibility of electric production by binary cycle from geothermal sources in simav region was investigated. After introducing the sources present in the city of Kütahya, an electric power plant working by binary cycle in Simav-Eynal geothermal energy field was designed. A pocket programmer was prepared by visual basic for calculations used in power plant design and the pre-feasibility studies of the power plant desing were made. Furthermore, the position of geothermal energy in Turkey, the application of geothermal energy both in Turkey and in the World, problems that could be met during application and their environmental effects, and the position of in Turkey in the World was determined.