Conversion of a conventional lathe to a numerically controlled from by using a computer based motion control unit
Geleneksel bir tornanın bilgisayar tabanlı hareket kontrol ünitesiyle sayısal denetimli tezgaha dönüştürülmesi
  1. Tez No: 121746
  2. Yazar: SEMİH DİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adım motor, Bilgisayar sayısal denetim, Elektromekanik, Hareket Kontrol Sistemleri. iv, Stepper motor, Computer Numerical Control, Electromechanic, Motion Control Systems. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz GELENEKSEL BİR TORNANIN BİLGİSAYAR TABANLI HAREKET KONTROL ÜNİTESİYLE SAYISAL DENETİMLİ TEZGAHA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ DİKEN, Semih Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Cengiz DOĞAN Eylül 2002, 87 sayfa Bu çalışmanın amacı, genel amaçlı geleneksel bir torna tezgahının bilgisayar tabanlı hareket kontrol ünitesi ile sayısal denetimli tezgaha dönüştürülmesidir. Ana tema bilgisayardan gönderilen sinyaller ile vidalı millere bağlı olan adım motorlara hareket vermektir. Bu hareketi sağlamak için takım tezgahlarının tabla hareketi model alınmıştır. Vidalı mil iki tarafından rulmanlarla yataklanmıştır. Sistemi hareket ettirmek için iki adet adım motor kullanılmıştır. Bir trafo ile beslenen dört eksenli adım motor sürücüsü sinyal göndererek adım motorlara hareket vermektedir. Adım motorlar doğrudan bilgisayar paralel portuna yapılan bağlantıyla Turbo Pascal'da yazılmış bilgisayar yazılımı ile kontrol edilmektedir. Adım motor sürücüsü ile bilgisayar arasında herhangi bir kontrol kartı kullanılmamıştır. Bu sistemin maliyetini oldukça düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONVERSION OF A CONVENTIONAL LATHE TO A NUMERICALLY CONTROLLED FORM BY USING A COMPUTER BASED MOTION CONTROL UNIT DİKEN, Semih Ms. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz DO?AN September 2002, 87 Pages The aim of this study is to convert a conventional lathe to numerical control by using a computer based motion control unit. Main theme of this is to obtain the movement of stepper motor system with lead screw, which is moved by given commands through the computer in certain limits. To obtain this action the movement of machine tools is taken as the model. The shaft with lead screw is beared at two ends by ball bearing. To drive the system, two stepper motors are used. Four-axis stepper motor driver used to drive the motors by sending pulses is fed with a transformer. Stepper motors have been controlled from PC parallel port by a software program, written in Turbo Pascal. It is not used any interface control card between motors driver and computer. It reduced the cost of the system.