Swot analysis and it's application in Gaziantep construction sector
Swot analizi metodu ve Gaziantep inşaat sektöründe uygulaması
- Tez No: 121747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: SWOT Analizi, Karar Verme, İnşaat Sektörü, İnşaat Yönetimi ¦ZC. YtKSKÖÖItnİM KDIDJU9, Swot Analysis, Decision Making, Construction Industry, Construction Management IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yapı sektörü alanında faaliyet gösteren bir çok inşaat firması bulunmaktadır. Bu firmalardan bazıları ulusal diğerleri ise hem ulusal ve hemde uluslararası farklı coğrafyalarda yürüyen baraj, tünel, tüp geçit, otoyo, tren yolu, bina, çelik yapılar gibi projelerde aktif rol alan firmalardır. İşte bu noktada inşaat yönetim konusunun önemini ortaya çıkmaktadır. Firmanın farklı bölgelerdeki işyerlerinde yönetimle ilgili genel işleyiş kurallarım belli rasyoneller içerisinde kurması ve sürdürmesi gereklidir. Böylece en sadesinden en ) çapraşığına doğru inşaat faaliyetlerinin zaman, maliyet, yönetim, kalite, malzeme, istihdam, teknoloji, işçilik, üretim ve benzeri türdeki sorunların bir bütün olarak sistemli bir şekilde incelemesi ve uygun çözümler geliştirilmesi gereklidir. Yukarıda bahsedilen inşaat faaliyetlerini sistemli bir şekilde incelenip en uygun ve en mantıklı çözümler oluşturabilmek için kullanılan metodlardan birisi de SWOT analizi metodudur. SWOT analizi metodu bir nevi durum analizi veya durum değerlendirmesi olarak da tanımlanabilir. İşte bu projenin amacı SWOT analizini metodunu kullanarak GAZİANTEP bölgesinde çalışan bir inşaat firmasının inşaat sektöründeki durum değerlendirmesini yapmak ; güçlü ve zayıf yönlerini, karşı karşıya kalabileceği fırsatlar ve tehditlerin neler olabileceğini saptamaktır. Neticede seçilen firmanın sorunları ve problemleri tanımlanarak geleceğe yönelik daha doğru ve mantıklı kararlar almasına ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SWOT ANALYSIS AND IT'S APPLICATION IN GAZİANTEP CONSTRUCTION SECTOR BÖLÜKBAŞL Ahmet M.Sc. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr.Ahmet ÖZTAŞ June 2002 There are lots of companies in the construction sector. Some of them are national and others may be international which conduct different works or projects such as dam, highway, tunnels, tube, railway, steel structures and buildings on the different geography or city. Construction management techniques are very important for this type projects. Because, it directly affects the project's success or failure. For that reason the construction companies should form a management system and conduct their project according to this management system requirements. Therefore the companies analyse the problems which may be due to time, cost, management, quality, materials, technology, production and then to produce correct and reliable solutions to the problems. One of the method which is used to produce managerial solution to the problems is SWOT analysis. This graduation project proposes the application of the SWOT tool for use as a decision-making aid in GAZİANTEP city by making some researches on a construction company. For this purpose a good investigation and a literature survey related to SWOT analysis is performed on the construction sector. mAfter collection of data through investigation, a detailed analysis was performed and then SO, ST, WO and WT strategies were generated. These strategies assist the managers to identify areas for development and they can be the basis of company's overall personal and managerial strategy for future advancement. Also these strategies may give managers new insights into choosing appropriate strategies. It can not find the solution to the problems, but it will ensure that issues are identified, classified and prioritised clearly, showing the problem in terms of key underlying issues. Decision makers can then see the answer.