Girişimcilik ve girişimcilerin liderlik davranışları (Kayseri'de bir uygulama)
Entrepreneuership and leadership behaviour of enterpreneuers (The survey in the Kayseri)
  1. Tez No: 122003
  2. Yazar: EBRU AYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. ASUMAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Liderlik, Liderlik Davranışı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
IV GİRİŞİMCİLİK VE GİRİŞİMCİLERİN LİDERLİK DAVRANIŞI ÖZET Üretim faktörlerinden biri olan girişimci kavramına son yıllarda teoride ve uygulamada çok önem verilmektedir. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüz toplumlarında girişimciler sahip oldukları esnek üretim yapılarıyla dinamik ve değişen piyasa şartlarına hızla uyum sağlayabilmektedirler. Bunun ön koşuluda kendilerini ve kendilerini etkileyen iç ve dış çevreyi tanımaları ile mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, teknolojik yenilik, değişim ve uluslar arası piyasalardaki gelişimleri izleyen, rekabeti ve büyümeyi başarının bir ölçütü olarak gören, bir yandan ülke kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımını sağlayıp diğer yandan istihdam yaratarak ekonomiye hareket kazandıran, iş fikirlerini bir girişim olarak kurup, bu girişimlerin zaman içerisinde geliştirerek dünya şirketlerinin temellerini oluşturan girişimcilerin önemi vurgulanmaktadır. Girişimcilikle birlikte önemi artan ve üzerinde pek çok çalışma yapılan diğer bir kavramda liderlik kavramıdır. Liderlik, insanların grup halinde yaşadığı yada örgütlerin varolduğu her durumda geçerliliğini koruyan bir kavramdır. İnsanları etkileme ve yönlendirme gücüne sahip bireylerin özellik ve davranışları bu tür ortamlarda daha fazla ön plana çıkmaktadır. İşletmelerini kuran ve faaliyetlerini yönlendiren girişimcilik özellikleri de bu anlamda önem kazanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, Kayserili girişimcilerin özelliklerini ve liderlik davranışlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmamızın sonucunda bu girişimcilerin demokratik liderlik davranışı sergiledikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ENTREPRENEURSHIP AND LEADERSHIP BEHAVIOUR OF ENTREPRENEURS ABSTRACT The concept of entrepreneur, which is one of the factors of production, has been given paramaunt importance in theory and practice recently. In today's societies, which face intensive competition, entrepreneuers can accord with the dynamic and chanching market conditions by means of the elastic production structure they have. The pre-condition of this can be possible through their knowing themselves and the internal and external setting effecting them. In this study the importance of entre preneuers, who follow technological innovations, changes and developments in international market, and regard the competition and development as the criteria for success, and enable the use of country's resources efficiently and productively while giving momentum to economy by creating a jobs, who set up an enterprise from business opinions and make them develop through time and set the basis of world companies, has been emphasized. Another concept which has gained importance and which has been studied along with entrepreneuership is leadership. Leadership as a concept which has alwats been in demand in any place where people live in groups or in a place where there are organizations. The characteristics and behaviour of people who have the ability of effecting and directing others are much more in the foreground under such conditions. The characteristics of entrepreneuership which establish its own business and direct its activities are gaining importance in this sense. Therefore, in this study it has been aimed to determine the leadership behaviour and characteristics of entrepreneuers of Kayseri. At the end of the research it has been noticed that these entrepreneuers display democratic leadership behaviour.