Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye'nin AB ülkeleriyle dış ticareti
Foreign trade of Turkey with EU countries around the Customs Union
  1. Tez No: 122185
  2. Yazar: AYLİN KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ÖZÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, İthalat, İhracat, Döviz Kuru, The Customs Union, European Union, Import, Export, Exchange Rate
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Küreselleşme hareketlerinin giderek hız kazanması ve bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, uluslararası düzeyde bütünleşen ekonomik topluluk ve kutuplaşmaları da beraberinde getirmiştir. Türkiye'nin çeşitli ekonomik bütünleşme alternatifleri arasında, Avrupa Birliği'ni tercih etmesi rasyonel bir seçim olmuştur. Türkiye, Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bulunduğu bu bölgesel gelişme grubuna tam üye olmak amacıyla 1959 yılından bu yana çaba göstermektedir. Bu birleşme sürecinin Türk dış ticareti üzerindeki etkileri bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde, Türkiye, Katma Protokol' le hedeflenen Gümrük Birliği'nin gerçekleştirilmesi ve üçüncü ülkelere karşı Ortak Gümrük Tarifesi'nin uygulanması amacıyla 1971 yılından itibaren üstlendiği yükümlülükleri, 6 Mart 1995 tarihinde somutlaşan Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle yerine getirmiştir. Gümrük Birliği'nin gerçekleşme sürecinde Türkiye-AB ilişkilerinin dış ticaretimiz üzerinde oluşturduğu statik ve dinamik etkilerin boyutlarını belirlemek ve bu etkileri ölçmek amacıyla modeller oluşturulmuş ve etkilerin hangi yönde olabileceği analiz edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, Türkiye-AB Gümrük Birliği sürecinin Türk ekonomisi üzerinde ne gibi etkileri yarattığı, bu sürecin Türkiye'nin çeşitli sektörleri üzerindeki etkileri incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fast actions of globalization and developments of information and communication technologies at integrated international level economic union and polarization have been bringing together. Among the different economic integrations alternatives of Turkey, preference of EU is a rational selection. Turkey has made an effort to be full member of regional development group since 1959 which has the most developed countries of the world. Subdect of this thesis is that effects of integration process on Turkish foreign trade. Relations at Turkey with European Union objectives with Additional Protocol which was necessary fulfillment of The Customs Union and application of common customs tariffs against the third countries for liabilities of Turkey since 1971, concretize of The Customs Union at 6 March 1995 and The Customs Union's validity at 1 January 1996 were carried out by Turkey. To determine dimensions of static and dynamic effects of Turkey-EU relations on our foreign trade during the realization process of The Customs Union and effect, models were formed and effects were analysed which ways can be. Furthermore, what effects will be happen on Turkish Economy with process of Turkey-EU The Customs Union and effects of this process on Turkey's different sectors were examined and tried to explain.