Hatay milli mücadelesinde Özdemir Bey ve Revandiz savunması
Hatay's national indopendence Özdemir and his revandiz defendence
  1. Tez No: 122722
  2. Yazar: GÜNEY NUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Eastern Question, Mr. Özdemir, Antep, Hatay, Revandiz
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
[II ÖZET HATAY MİLLİ MÜCADELESİNDE ÖZDEMİR BEY VE REVANDİZ SAVUNMASI Güney NUR Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans Danışman : Yrd. Doç. Dr. Süleyman HATİPOĞLU Haziran 2002, 125 Sayfa Kurulduğu andan itibaren dünyanın gidişi ve tarihin akışına yön veren Osmanlı İmparatorluğu 1914 yılında girdiği Birinci Dünya Savaşı'nda yenilerek 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi'ni imzalamak zorunda kalmıştır. İtilaf Devletleri de bu mütarekeye dayanarak en büyük hedefleri olan“Şark Meselesi'nin tek taraflı ve haksız bir şekilde uygulamaya sokmuşlardı. Bu çerçevede Türk vatanı yer yer işgale uğrarken 1918 yılının sonlarına doğru Suriye ve Çukurova bölgeleri İngiliz ve Fransız ortak işgaline uğramış, fakat bir müddet sonra İngiliz ve Fransız işbirliği neticesinde bu yöreler tamamen Fransız işgaline terkedilmişti. Türk milleti bunun üzerine tarihten gelen milli haklarını ve bağımsızlığını korumak üzere direnişe geçerek savunma cemiyetleri kurmuştur. Bunlardan birisi de Güney Cephesi'ndeki Antep savunmasıdır. Antep'teki Kuva-yi Milliye'yi organize eden Özdemir Bey Fransızlara karşı burayı şiddetle muhafaza etmiş ve şehrin kahramanlık abidesi olmuştur. Bu arada Fransızların Hatay mıntıkasını işgalleri ile birlikte burada da çeşitli noktalarda direnme cemiyetleri oluşturulmuştur. TBMM Hükümeti buradaki milli mücadeleyi örgütlemek üzere Özdemir Bey'i 1921 Mart'ında Hatay'a göndermiştir. Özdemir Bey'in bölgeye gelişi ile beraber buradaki mücadele daha düzenli hale gelmişti. Özdemir Bey özellikle Kuseyr bölgesinde yaptığı teşkilatta emrindeki kuvvetlerle Fransızlara ağır darbeler indirerek bölgenin Fransız işgalinden kurtuluşunu hızlandırmış ve buraların tamamen Fransız işgalinden kurtarılmasını sağlayan ”Ankara itilafnamesi'nin imzalanmasında büyük rol oynamıştır. Bundan sonra Özdemir Bey, Kerkük yakınlarındaki Revandiz bölgesinde İngilizlere karşı yürütülen direnişe destek olmak üzere yüz kişilik bir müfreze ile Revandiz'e gönderilmiş ve burada İngilizlere karşı önemli başarılar kazanmıştır. Anahtar Kelimeler : Şark Meselesi, Özdemir Bey, Antep, Hatay, Revandiz
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT HATAY'S NATIONAL İNDOPENDENCE MR. ÖZDEMİR AND HİS REVANDİZ DE FENDENCE Güney NUR History Department, Master Of Science Supervizor : Yrd. Doç. Dr. Süleyman HATİPO?LU July 2002, 125 Pages The Ottomon Empire which took part in the I. World War in 1914, had to sign the Mondros Armistice at 30 October in 1918, after being defeated. Whereas, it had set a course to history and had changed the movement of the world since it was built. Depending on the Mondros Armistice, the entente (cordiale) Powers carried one of their great aim the“Eastern Question”out in an one sided and unjust way. By the end of 1918, Turkey lost many places such as the southern of Turkey which was taken under control by england and France. But soon they were all hend over to the French. Upon this, the Turkish Nation fought for its dependence and rights. İn order to do this defence communities were formed. One of these communities was in Antep which was also the head of all. Mr. Özdemir, the organizer and rsponsible of the community in Antep, did all his best for his country and he was observed as a hero. By the way, in Antioach (Hatay) was also a community who worked active for the independence of the Turkish Nation. So' the Turkish goverment sent Mr. Özdemir to Hatay in 1921. With the coming of Mr. Özdemir everything got organized as it had to be and a displined working order was formed. This was the result of the freedom of the people who were dominated by the French. Soon the independence of the Hatay's people was legally declared with the“Ankara İtilafname”agreement. Following this, Mr. Özdemir got a new order. He had to support the army with hundred men near Kerkük in Revandiz. There again he achieced success.