Altınözü-Kuseyr bölgesinde Millî Mücadele (1919-1921)
The National Struggle in the Altınözü-Kuseyr region (1919-1921)
- Tez No: 977997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hatay tarihi, Hatay-Antakya, Kuseyr yaylası, Hatay history, Hatay-Antakya, Kuseyr plateau
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra paylaşılmasına yönelik faaliyetlerin akabinde, Antakya-İskenderun Havalisinin işgal edilmesi ve buna karşı Altınözü-Kuseyr bölgesi özelinde gerçekleştirilen direniş hareketleri ele alınmıştır. 1919 yılı sonlarında Dedebeyzade Hakkı Bey ve Yüzbaşı Asım Bey'in Altınözü-Kuseyr bölgesi ileri gelenleri ile yaptıkları toplantılarla başlayan direniş sürecinin, kısa bir dönemde geliştiği ve silahlı mücadele aşamasına geçtiği görülmüştür. İşgalin başladığı 1919 yılından, 1921 yılında Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşmasına kadar geçen sürede şiddetli bir direniş gösteren mücadeleciler, antlaşma sonrasında da Türkiye'nin çizdiği istikamet doğrultusunda mücadeleye devam etmişlerdir. Bu mücadelede dönem dönem silah kullanılsa da genel olarak Ankara Antlaşması'ndan sonraki süreçte silahsız mücadele yöntemi uygulanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan yaklaşık on altı yıl sonra anavatana katılan Hatay'ın Millî Mücadelesi, biraz da bu geç ilhakın etkisiyle alanyazında çok fazla yer almamıştır. Haliyle Millî Mücadele'de Güney Cephesi yazılırken, Hatay mücadelesinden pek bahsedilmemiştir. Aynı şekilde Hatay'ın silahlı mücadele dönemi yazılırken de direnişin önemli merkezlerinden olan Altınözü-Kuseyr bölgesinden yeteri kadar bahsedilmemiştir. Hâlbuki gerek stratejik konumu gerek verilen mücadelenin yoğunluğu gerekse mücadeleye katılanların sayısı göz önüne alındığında Altınözü-Kuseyr Bölgesi bu dönemde ciddi bir direniş merkezidir. Bu sebeplerle, bu çalışmada bölgede gerçekleşen direniş hareketi Altınözü-Kuseyr merkezli olarak ele alınmaya çalışılmış, eldeki bilgi ve belgeler doğrultusunda Altınözü-Kuseyr bölgesinin milli mücadele tarihini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma esnasında dönemle alakalı anı kitapları incelenmiş, dönemin gazetelerinden ulaşılabilen bilgiler taranmış ve saha çalışması yapılarak mücadeleye katılan şahısların yakın akrabaları ile görüşmeler yapılarak, elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Dönemle alakalı basılmış yayınların yetersiz olması, dönem gazetelerine ulaşmakta yaşanan zorluk, olayların birinci derece tanıklarının vefat etmiş olması ve Hatay ilinde yaşanan 6 Şubat Depremi sonrasında yaşanan bilgi ve belgeye ulaşma zorluğu çalışmada karşılaşılan belli başlı zorlukları teşkil etmiştir. ANAHTAR KELİMELER Altınözü, Antakya, Hatay, Kuseyr, Millî Mücadele
Özet (Çeviri)
Throughout the research process, memoirs related to the period were reviewed, relevant information from contemporary newspapers was examined, and fieldwork was conducted involving interviews with close relatives of individuals who participated in the struggle. The study faced several key challenges, including a lack of published literature on the subject, difficulties in accessing period newspapers, the passing of primary eyewitnesses, and the obstacles in obtaining historical documents due to the destruction caused by the February 6 Earthquake in the province of Hatay. KEYWORDS Hatay, Altınozu, Kuseyr, National Struggle, Antioch