Atatürk Dönemi Türkiye-Mısır siyasi ilişkileri
Turkish-Egypt political relationships in the Period of Atatürk
  1. Tez No: 388139
  2. Yazar: NAZAN PÜRMÜSLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM CÖHCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Mısır, Türkiye, Politik ilişki, Democracy, Egypt, Turkey, Political relationship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmamıza konu olan Atatürk dönemi Türkiye-Mısır siyasi ilişkileri giriş bölümü hariç üç bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde Mısır'ın XVI. asırda Osmanlı topraklarına katıldığı, uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kaldığı Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamaya başladığı dönemde ise İngiliz işgaline uğradığı ifade edilmiştir. Mısır, bu tarihten itibaren Batı'yla tanışmış ve sentez bir kültür olma yolunda ilerlemeye başlamıştır. Araştırmamızın birinci bölümünde İngiliz mandası altında bulunan Mısır'ın bağımsızlık mücadelesi ve Mısır Krallığı'nın teşekkülü anlatılmıştır. Ayrıca Türk Milli Mücadelesine Mısır'ın ve Mısır basının katkıları ve Lozan Barış Antlaşmasının imzalanması ve bu antlaşmanın imzalanmasıyla Mısır'ın nasıl elden çıktığına değinilmiştir. Araştırmamızın ikinci bölümünde ise Türk-Mısır siyasi ilişkilerine ve Türkiye'deki İnkılap hareketlerinin Mısır ve Mısır basınına yansımaları konu edilmiştir. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'da yaktığı isyan ateşinin Mısır basınına ve Mısır halkına etkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Kral Faruk'un Atatürk ile münasebeti ve Hatay sorununa değinilmiştir. Demokrasi ve otokrasiyi temsil eden bu iki yöneticinin diyalogları yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research subject, Turkey-Egypt political relationships in Atatürk's period composes of three section except for introduction part.In the introduction part, it is told that Egypt joined to the Ottoman Empire , in the XVI. Century , it remained uner the rule of Ottoman Empire for many years and it was accupied by British Emipre when Ottoman Empire began to weaker. From this date, Mısır met with West and began to move to mards becoming a cultural synthesis. In the first section of our research, independence struggle of Egypt, which is British mondate and the formation of Egypt Kingdom are told. Besides, The contributions of Egypt Media to the Turkish National chalange, signing of Peace Treaty of Lausanne and with this treaty how Egypt hand out are mentioned. In the second section of the research, Turkish-Egypt political relationships, the reflections of revolutions in Turkey to Egypt's press are explained. Especially The of the fire of Rebellion burnt by Atatürk in Anatolia to the Egypt's press and public are tried to be explained. In the third section, Kral Faruk's relationship with Atatürk Hatay's problem are mentioned of these two rulers representing democracy and autocracy are tried to be reflected.