Servants and masters: Representations of class and gender hierarchies in the Turkish novel
Hizmetçiler ve efendiler: Türk romanında sınıf ve cinsiyet hiyerarşilerinin temsilleri
- Tez No: 123038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hizmetçi, Roman, Temsil, Sınıf, Cinsiyet iv, Servant, Novel, Representation, Class, Gender iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZ HİZMETÇİLER VE EFENDİLER: TÜRK ROMANINDA SINIF VE CİNSİYET HİYERARŞİLERİNİN TEMSİLLERİ Öztek, F.Çiçek Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü, Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Necmi Erdoğan Ocak 2002, 172 Sayfa Bu tez, hizmetçiler ve efendileri arasındaki ilişkilere bakarak, Tanzimat'tan bu güne Türk romanında sınıf ve cinsiyet hiyearşilerinin temsillerini inceleyecek. Bu amaçla, birinci ya da yan karakterlerinden birinin hizmetçi olduğu, ya da hizmetçinin izleğe etkide bulunduğu onsekiz roman çözümlenecek. Bu romanlar, Türk romanını olabildiğince iyi temsil etmek amacıyla 125 yıllık bir döneme yayılıyor ve geniş bir yelpazeden ideolojileri kapsıyor. Roman çözümlemelerinde Bakhtin'in dialojizm kavramı ile sosyolojik poetika yaklaşımı benimsenecek. Hizmetçi figürünün Batı romanındaki temsillerine bakılarak karşılaştırmalı bir çatı kurulacak. Bu figürün, ev içindeki sınıf ve cinsiyet hiyerarşilerinin kesiştiği bir yerde durduğu kabul edilerek, kadın hizmetçi bey ilişkisinde cinsiyet hiyerarşisinin, kadın hizmetçi hanım ilişkisinde ise sınıf hiyerarşisinin ön planda olduğu iddia edilecek. Son olarak, hizmetçi figüründe bir arada bulunan modern öncesi pederşahi ve modern, sınıf söylemlerinin tarihsel dönüşümleri sorgulanacak.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERVANTS AND MASTERS: REPRESENTATIONS OF CLASS AND GENDER HIERARCHIES IN THE TURKISH NOVEL Öztek, F.Çiçek M.Sc, Department of Sociology Supervisor: Assist.Prof.Dr. Necmi Erdoğan January 2002, 172 Pages This thesis, by focusing on the relations between servants and masters, investigates representations of class and gender hierarchies in the Turkish novel from Tanzimat to today. For this aim, eighteen novels, having servants as the main or side characters, or as agents of plot, covering a time span of 125 years and a variety of ideological standings will be analyzed. Bakhtinian dialogism and sociological poetics will be used in the analyses. A comparative frame will be constructed to compare the representations of the figure of servant in relation to its masters, in the Western and Turkish novels. Considering that the figure of maidservant sits at the intersection of class and gender hierarchies at home, it will be argued that gender hierarchy is more highlighted in the maid and master pair, whereas class distinctions are more on the foreground in the maid and mistress pair. Historical transformation of ambiguously co-existent pre-modern, paternalistic, and modern, class related discourses on that figure will also be questioned.