Turkey as a woiting room: Experiences of refugees in Turkey
Bekleme odası olarak Türkiye: Türkiye'deki mülteci deneyimleri
  1. Tez No: 123039
  2. Yazar: ÜLKÜ ZÜMRAY KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Türkiye, yabancı, kimlik, misafirperverlik, güvenlik, ayrımcılık, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Refugee, Turkey, stranger, identity, hospitality, security, discrimination, United Nations High Commissionaire for Refugees (UNHCR). IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZBEKLEME ODASI OLARAK TÜRKİYE: TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİ DENEYİMLERİ Kutlu, Ülkü Zümray Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Aralık 2002 Bu çalışma, Türkiye'deki mültecilerin yaşadıkları deneyimleri sorgulamayı amaçlamaktadır. Türkiye 1951 Mülteci Sözleşmesi ve bu sözleşmenin 1967 tarihli Protokol'ünü coğrafi bir çekince koyarak kabul etmiştir. Bu bağlamda, Avrupa dışından gelen mülteciler Türkiye sınırları içinde 1951 Sözleşmesinin haklarından yararlanamamaktadırlar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından“mülteci”olarak tanımlandıktan sonra, yerleşebilecekleri üçüncü bir ülke bulununcaya kadar beklemek durumundadırlar. Dolayısıyla Türkiye bu mülteciler için bir bekleme dönemini ifade etmektedir, bir başka deyişle Türkiye mültecilerin batıya uzanan yolunda bir 'bekleme odası' dır. Bu çalışmada, Türkiye'de geçiş dönemini yaşayan mültecilerin barınma, iş, sağlık ve eğitim hizmetleri ve dil konularında Türkiye'de yaşadıkları deneyimler üzerine yoğunlaşılacaktır. Bu çalışmadaki temel tez, mülteciler için bir geçiş ve bekleme dönemini ifade eden Türkiye deneyimlerinin bir süreçten çok bir dönem olarak algılanması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY AS A WATTING ROOM: EXPERIENCES OF REFUGEES IN TURKEY Kutlu, Ülkü Zümray M. S., Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Helga Rittersberger- Tılıç December 2002 The aim of this study is to question the experiences of refugees in the Turkish Republic. Because of the geographical reservation that Turkey initially accepted the 1951 Convention Relating to the Status of Refugees and its 1967 Protocol, refugees who are coming from outside Europe cannot have the status of refugee in Turkey and they cannot enjoy the full protection of the 1951 Convention. These refugees have to move to a third country for resettlement after being recognized as a“refugee”by United Nations High Commissionaire for Refugees. Thus, they live a period of transition in Turkey, and Turkey is the 'waiting room' on their way to the West. In this study, the experiences of refugees and their perception of their transitory period in Turkey will be examined with paying attention to their experiences in terms of housing, job opportunities, health and education services, and language. The main thesis in iiithis work is that the transition period that refugees experience in Turkey is a 'period' rather than a 'process'.