The ideology of Islamism in tthe Ottoman-Turkish modernization adventure
Osmanlı-Türk modernleşme serüveninde İslamcılık ideolojisi
- Tez No: 123037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAN ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, İslam, İslamcılık, Yeni-Osmanlılar, Modernleşme, Fundamentalizm, Muhafazakarlık VI, Ideology, Islam, Islamism, Young-Ottomans, Modernization, Fundamentalism, Conservatism IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
OSMANLI-TURK MODERNLEŞME SERÜVENİNDE İSLAMCILIK İDEOLOJİSİ Güllüpınar,Fuat Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof.Dr. Mehmet Ecevit Ocak 2002, 135 sayfa Bu çalışma, İslamcılık ideolojisini içinde doğduğu on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı toplumunun sosyo-ekonomik ve politik koşullan ile ilişkilendirerek açıklamaya çalışan bir girişimdir. İslamcılığın sosyo-ekonomik ve diğer toplumsal düzeyler açısından böyle bir analizi, İslamcılığı muhafazakarlık, fundamentalizm, ve irtica gibi kategorilerin ötesinde daha somut temeller üzerinden değerlendirmeyi mümkün kılar. İslamcılığa, 'pozitif ideoloji' anlayışı ekseninde, toplumsallığın her düzeyinde öznelliği oluşturan ve (Müslüman) toplumu yeniden kuran bir ideoloji olarak yaklaşıldı. İslamcılık ve onun söyleminin Osmanlı-Türk toplumunun modernleşme sürecinin koşullan tarafından şekillendirildiğine dikkat çekildi. Bu çalışma boyunca,İslamcılığın hem modernleşmenin yarattığı sosyo-ekonomik dönüşüm koşullarından etkilendiği ve hem de o koşullan etkilediği ileri sürüldü. İslamcılığın doğuşu, otantik geleneğe dönmeyi amaçlayan bir yenilenme değil, aksine üçüncü dünyadaki başarısız modernleşme girişimlerine karşı alt-üst olan ve yoksullaşan Müslüman insanların ve entelektüellerin verdiği bir yanıttı. Bu çalışma, İslamcılığı aynı zamanda onun yayılması için yıkıcı sosyo-ekonomik koşullar yaratan üçüncü dünya modernleşmesinin bir trajedisi olduğunu göstermeyi amaçladı. Bu çerçevede İslamcılık, hem belirli bir tip modernleşmeye yani batılılaşmaya karşı olan; bu anlamda modernleşmeye direnen, hem de modernleşmeye ayak uydurmaya çalışan Yeni-Osmanlı hareketine referansla anlaşılmaya çalışıldı. Yeni-Osmanlılar modernleşmenin hakim iktidar ilişkilerine dokunmaksızın 'melez' İslami değerler adına yeni bir iktidar şekli aradılar. Son olarak, bu tez İslamcılığı politikadan daha çok din açısından algılayarak onu adeta geleneksel İslam olarak değerlendiren bazı indirgemeci yaklaşımları eleştirel olarak analiz etti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IDEOLOGY OF ISLAMISM IN THE OTTOMAN-TURKISH MODERNIZATION ADVENTURE Güllüpınar, Fuat M.S., Deparment of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit January 2002, 135 pages This study is an attempt to take into account the ideology of Islamism in relation to socio-economic and political context of the Ottoman society in the nineteenth century within which it emerged. Such an analysis enables to assess Islamism on a more solid ground beyond conservatism, fundamentalism, or irtica. In line with the understanding of 'positive ideology', Islamism was regarded as constituting the standpoint of subjectivity and the restructuring the society at every societal level. Islamism and its discourse can be seen as being shaped by the socio-economic context of modernization process of the Ottoman-Turkish society. Throughout this dissertation, it was claimed that Islamism has both influences and being influenced from the occurrences of socio-economic transformation. IllThe rise of Islamism was not a reform in Islamic texts that aims to return to authentic tradition but a response of people and intellectuals to the failures of the modernization attempts of the Third World where the Muslim population were disposed, oppressed or upset. This study also aimed at demonstrating that Islamism is a trajectory of Third World modernization that provides a destructive socio economic condition for the dissemination of Islamism. Within this scope Islamism was conceived with a special reference to Young- Ottomans movement both as an instrument of adaptation, a self-preservation and opposition to a certain type of modernization, that is, westernization. Young Ottomans looked for a new form of power for the sake of 'hybrid' Islamic principles without challenging the dominant power relations of modernization. Lastly, this thesis also critically analyzed some of the existing reductionist approaches in which Islamism is treated like traditional Islam where it is perceived with its religious rather than its political content.
Benzer Tezler
- The transformation of the nationalist ideology in Turkey: The Nationalist Action Party after the 1999 elections
Türkiye'de milliyetçi ideolojinin dönüşümü: 1999 seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi
GÜLDENİZ KATIRCI
Yüksek Lisans
İngilizce
2006
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- İslamcılık düşüncesinin ortaya çıkışında sınıfsal mücadelenin etkileri
The effects of classial struggle on the appearance of Islamic thought
ERDAL ALKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerMersin ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEMAL ALTAN
- Orta Asya'da radikal İslam'ın doğuşu ve yükselişi
The emergence and rise of the radical İslam in the central Asia
MOLDİR SAPARBEK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerAnkara ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERDEM
- Türkiye'de İslamcılık ve şehirli dindar kadın kimliği: Şadırvan Dergisi örneği (1976-1980)
Islamism and urban religious woman: Example of Şadirvan Magazine(1976-1980)
SEVGİ PINAR ZEYDAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
GazetecilikAnkara ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
- An islamist intellectual in Turkish political life: An intellectual and political biography of Necip Fazil Kısakürek (1904-1983)
Türk siyasal hayatında bir İslamcı aydın: Necip Fazıl Kısakürek'in entelektüel ve siyasi biyografisi (1904-1983)
MEHMET ŞEVKİ TOKER
Doktora
İngilizce
2018
BiyografiYeditepe ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FEROZ AHMAD