Predictive role of hardiness on psychological symtomatology of university students experienced earthquake
Deprem yaşamış üniversite öğrencilerinin psikolojik belirtileri yordamada psikolojik dayanıklılığın rolü
  1. Tez No: 123043
  2. Yazar: MİTHAT DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, algılanan sosyal destek, baş etme stilleri, problem odaklı başa çıkma, duygu odaklı başa çıkma, stres, deprem deneyimi, psikolojik belirtiler, üniversite Öğrencileri, Hardiness, perceived social support, coping styles, emotion-focused coping, problem-focused coping, stress, earthquake experience, psychological symptomatology, university students
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
DEPREM YAŞAMIŞ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK BELİRTİLERİNİ YORDAMADA PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞIN ROLÜ Durak, Mithat Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Faruk Gençöz Haziran 2002, 112 sayfa Bu çalışma, psikolojik belirtileri yordamada stresin ve strese karşı direnç sağlayan kişilik özelliklerinin etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Türk örnekleminde Psikolojik Dayanıklılık ölçeğinin (PVS III-R) psikometrik özellikleri test edilmiştir. Psikolojik belirtileri yordamada; psikolojik dayanıklılığın, algılanan sosyal desteğin ve baş etme stillerinin etkisi deprem deneyimine sahip ve deprem yaşamamış üniversite öğrencilerinde araştırılmıştır. Çalışmaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden toplam 380 öğrenci katılmıştır. Deneklere; Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yaşam Olayları ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Stresle Başetme Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri uygulanmıştır. Psikolojik Dayanıklılık ölçeği için iç tutarlılık katsayısı ve yapı geçerliliği tatmin edici olmakla beraber ölçeğin orijinal faktöryapısı elde edilmemiştir. Çokyönlü Regresyon Analizi sonuçlan, kişilik özelliklerinin psikolojik "belirtileri yordamadaki etkisini ve psikolojik dayanıklılığın stres ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide arabulucu rolünü doğrulamıştır. Psikolojik dayanıklılık, deprem deneyimine sahip olmayan öğrenciler için stres düzeyinin ve diğer kişilik özelliklerinin ötesinde psikolojik belirtileri anlamlı olarak açıklama gücüne sahiptir. Diğer taraftan, duygu odaklı baş etme ve algılanan sosyal destek deprem deneyimine sahip öğrencilerde diğer değişkenlerin ötesinde belirtileri açıklama gücüne sahiptir. Çalışmanın bulguları, psikolojik dayanıklılığın psikopatolojiyi yordamadaki önemine işaret etmekle beraber travmaya maruz kalan kişilerde psikolojik belirtileri açıklamada duygu odaklı baş etme ve algılanan sosyal destek kadar etkili olmadığını göstermektedir. Bulgular teorik ve metodolojik açıdan tartışılmış, çalışmanın sınırlılıkları ele alınmış ve ileriye dönük çalışmalar için önenirlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTIVE ROLE OF HARDINESS ON PSYCHOLOGICAL SYMPTOMATOLOGY OF UNIVERSITY STUDENTS EXPERIENCED EARTHQUAKE Durak, Mithat Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Gençöz June 2002, 112 pages The present study intended to investigate the role of stress and the predictive values of stress resistance factors on psychological symptomatology and to examine the psychometric properties of Personal View Survey III-R (PVS III-R) in order to demonstrate the utility of the scale in Turkey. Predictive values of hardiness, perceived social support and coping styles were investigated on psychological symptomatology for different student samples formed on the basis of their earthquake experience level. Totally, 380 students from Middle East Technical University and Abant İzzet Baysal University participated in the present study. The subjects were given the Turkish version of Life Events Inventory for University Students (LEIU), Multidimensional Scale of Perceived Social Support(MSPSS), The Ways of Coping Inventory (WCI), Personal Views Survey IH-R, and Brief Symptom Inventory (BSI). The internal consistency and the construct validity of PVS III-R were satisfactory however the components of the scale were not differentiable according to the factor analysis. Hierarchical multiple regression analyzes confirmed the significant predictive value of stress resistance factors on symptomatology and the moderator role of hardiness in the relationship between stress and symptomatology. Also, hardiness had a significant predictive value beyond the stress level and other stress resistance factors for non-experienced earthquake students. On the other hand, the predictive strength of hardiness on symptomatology was not beyond stress and other stress resistance factors for the students who experienced earthquake. Emotion-focused coping and perceived social support predicted a significant portion of psychological symptomatology beyond the stress level and other variables for experienced earthquake students. The results demonstrated that hardiness seemed to be effective in predicting psychological symptomatology as well as stress, coping styles and perceived social support however its role might be questionable for traumatic events perceived as far beyond control After discussion of the results in terms of theoretical and methodological perspectives, the limitations of the present study and the suggestions for future research were also handled.