Patterns of schooling and work outcomes of 7-14 year old children in Turkey
Türkiye'de 7-14 yaş grubundaki çocukların eğitim ve çalışma seçeneklerini etkileyen etmenler
  1. Tez No: 123044
  2. Yazar: TOLGA PİRSELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL H. ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk işçiler, eğitim, biprobit. iv, Child labor, education, biprobit. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
TÜRKİYE'DE 7-14 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM VE ÇALIŞMA SEÇENEKLERİNİ ETKİLEYEN ETMENLER Pirselimoğlu, Tolga Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol H. Çakmak Nisan 2002, 175 sayfa Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan 7-14 yaş grubu çocukların okul ve çalışma durumunun belirlenmesini etkileyen hanehalkı ve çevresel etmenleri incelemektedir. Çoklu değişkenli analizler 1994 yılı hanehalkı iş gücü anketi ve bu anketin özel bir modülü olan çocuk işgücü anketine dayanmaktadır. Bu çalışmada Rosenzweig'in 1977'de yayınladığı hanehalkı üretim modeli kullanılmıştır. Bu modelde hanehalkının refahını artırması için çocuğun zamanının çalışma ve okul arasında nasıl dağıtılacağına karar vermesi gerektiği varsayılmaktadır. Hanehalkı üretim modeli, hanehalkının çocuğun okula gitme yada çalışma kararım kısa vadedeki tüketim çıkarlarına karşın uzun vadede çocuğa yapılacak eğitim yatırımının getirişini dikkate alarak ve bu iki karar arasında herhangi bir sıralama yapmaksızın verdiğine dair bir çerçeve oluşturmamıza izin vermektedir. Okula gitme ve çalışma kararı eş zamanlı olarak verilmektedir. Üstelik, bu iki karar birbiriyle bağlantılıdır ama birbirini dışlayan kararlar değillerdir. Kararlar arasındaki sözü edilen bağlantıyı sınamak için ekonometrik model olarak Biprobit metodu kullanılmıştır. Model sonuçları çocuğun ailesinin eğitim durumunun, ikamet ettiği bölgenin (kent ya da kır), cinsiyetinin ve yaşının çocuğun okul ve çalışma durumunu gösteren veriler üzerinde önemli etkenler olduğunu göstermektedir. Kentsel yörelerde yaşayan çocukların okula gitmesi ve gelir getirici işlerde çalışmaması kırsal yörelerde yaşayan çocuklara gore daha olasıdır. Erkek çocukların kız çocuklara oranla okula gitmelerinin ve gelir getirici işlerde çalışmalarının daha olası olduğu görülmüştür. Ailenin eğitim durumundaki yükselme çocuğun okula gitme olasılığım artınken çocuğun gelir getirici işlerde çalışma olasılığını azalttmaktadır. Çocuğun okula gitme olasılığım gösteren fonksiyon ile çalışma olasılığım gösteren fonksiyonun hata terimleri arasında bulunan korelasyonun negatif ve istatistiksel olarak anlamlı çıkması iki kararın birbiri ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu bağlantı kentlerde yaşayan erkek çocuklarda en yüksek düzeye ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATTERNS OF SCHOOLING AND WORK OUTCOMES OF 7 - 14 YEAR OLD CHILDREN IN TURKEY Pirselimoğlu, Tolga M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol H. Çakmak April 2002, 175 pages This study examines household and environmental level determinants of schooling and working outcomes of 7-14 year old children in Turkey. Multivariate analyses are conducted on data obtained from 1994 Household Labor Force Survey and its special module Child Labor Survey. The empirical analysis is based on the Household Production Model modified by Rosenzweig in 1977. The model assumes that schooling and work status of children are two choices on which households should decide how to allocate child's time to maximize the utility of household. The Household Production Model allows us to establish the framework that household make decisions on the child's schooling and labor force participation by considering the short-term (consumption) concerns of the household against the long-term (investment) concerns with a non-sequential decision making mechanism. Schooling and work decisions are taken simultaneously. Furthermore, these two choices are considered interdependent but not mutually exclusive. In our econometric model, biprobit method is employed to allow this interdependence. The results indicate that parental education, region of residence, gender, and age of the children are important determinants of schooling and work outcomes of children. Rural children are more likely to be engaged in market work and less likely to be in school compared to urban children. In terms of gender, males are more likely to work and to attend school compared to females. Parental education is positively correlated with education and negatively correlated with labor force participation of children. Negative and significant correlation between the error terms of schooling and working equations indicates that the two decisions are interdependent. Interdependence between schooling and working is the highest for urban males.