Distinguishing anxrety and depression: Hardiness
Kaygı ve depresyonu ayrıştırmak: Dayanıklılık
  1. Tez No: 123042
  2. Yazar: İREM MOTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte Görülme, Kaygı, Depresyon, Dayanıklılık DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Comorbidity, Anxiety, Depression, Hardiness
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
KAYGI VE DEPRESYONU AYRIŞTIRMAK: DAYANIKLILIK Motan, İrem Yüksek Lisans, Psikoloji Bolumu Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Faruk Gençöz Ocak 2002, 139 sayfa Kaygı ve depresyonun birlikte görülme durumu farklı değişkenlerle büyük ölçüde araştırıldığı halde, 'Dayanıklılık“ denilen kişilik faktörünün olası rolü çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Dayanıklılık değişkeninin kaygı ve depresyonu ayrıştırmadaki belirleyici rolünü incelemektir. Dayanıklılık puanlarım ölçmek için kullanılan Kişisel Bakış Açısı ölçeği II'nin Türkçe standartlaştırmasını elde etmek için 100 ODTÜ öğrencisiyle bir pilot çalışma yapılmıştır. Veriler, Kişisel Bakış Açısı ölçeği H, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Sosyotropi-Otonomi Ölçeği ve Başa Çıkma Yollan Envanteri uygulanarak toplanmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinden sonra, Türk popülasyonu için güvenilir ve geçerli olan KBAÖ-II elde edilmiştir. Temel çalışmadaysa, 165 ODTÜ öğrencisine, ”Dayanıklılık“”ın birlikte görülen kaygı ve depresyon üzerindeki ayrıştırıcı rolünü sorgulamak için Kişisel Bakış Açısı Ölçeği H,VI Beck Depresyon Envanteri, Beck Kaygı Envanteri, Aşın Uyarılma Ölçeği ve Olumlu ve Olumsuz Duygulanım Ölçeği uygulanmıştır. Kaygı ve depresyonun öngörenlerini değerlendirmek için Çoklu Regresyon Analizleri yapılmıştır. Kaygı ve depresyon anlamlı bir pozitif korelasyon göstermiştir. Dayanıklılık depresyonla anlamlı ilişkiliyken kaygıyla değildir. Beklenmeyen bir depresyon-aşın uyarılma ilişkisi oluşmuştur. Bu, ya örneklemin özelliğiden dolayı ya da araştırmacı tarafından geliştirilen Aşın Uyarılma Ölçeğinin yetersizliğinden dolayı olabilir. Sonuç olarak, bu çalışmada örneklem kaygı ve depresyon birlikte görülen bir gruptur ve dayanıklılık bu grupta kaygı ve depresyonu ayrıştırıyor görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ıu ABSTRACT DISTINGUISHING ANXIETY AND DEPRESSION: HARDINESS Motan, İrem M.Sc, Department of Psychology Supervisor: Assist Prof. Dr. Faruk Gençöz January 2002, 139 pages Although the comorbidity of anxiety and depression has been extensively investigated with different factors, the possible role of personality factor named“Hardiness”has remained unexamined. The aim of this study is to examine determining role of Hardiness variable on distinguishing anxiety and depression. In order to obtain Turkish standardization of Personal View Survey II which is used for measuring Hardiness scores, a pilot study was conducted with 100 METU students. The data were gathered by administered Personal View Survey-II, Beck Hopelessness Scale, Sociotropy-Autonomy Scale, and Ways of Coping Inventory. After analyzing collected data, PVS-II which is reliable and valid for Turkish population was obtained. In the main study, Personal View Survey-II, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Hyperarousal Scale and Positive Affect and Negative Affect Schedule were administered to 165 METU students to test the distinguishing role of Hardiness on comorbid anxiety and depression. Multiple Regression Analyses wereIV conducted to assess the predictors of anxiety and depression. Anxiety and depression showed a significant positive correlation. Hardiness was significantly correlated with depression but not with anxiety. An unexpected Depression-Hyperarousal correlation occurred. This might be due to the characteristic of the current sample or inadequacy of the Hyperarousal Scale developed by the author. As a conclusion, the current study's sample was a comorbid anxiety-depression group and, hardiness seemed to distinguish anxiety and depression in this sample.