A Search for the foundations of natural law
Doğal hukukun temelleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 123057
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Doğal Hukuk, Ahlak, Hukuk, Adalet, Eşitlik, Hak, İnsan Haklan, Toplum Sözleşmesi vı, Natural Law, Morality, Law, Justice, Equality, Right, Human Rights, Social Contract IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz DOĞAL HUKUKUN TEMELLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tuncay, Serkan Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akın Ergüden Nisan 2002, 120 Sayfa Bu tez hukuk ve ahlak arasındaki ilişkiyi tarihsel bir çerçeve içinde incelemekte ve bu iki alan arasında kaçınılmaz bir bağ olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır. Tezin ilk üç bölümünde hukuk ve ahlak arasındaki zorunlu ilişkiyi sunabilmek için doğal hukuk düşüncesinin tarihsel gelişimi araştırılmıştır. Dördüncü bölümde ise pozitivist teorilerin doğal hukuk teorilerine karşı geliştirdiği argümanlar tartışılmıştır. Son bölüm bu iki teorinin aslında birbirini dışlayan teoriler olmadığı, aksine birbirleri ile bağdaşabilen teoriler olduğu düşüncesinin incelenmesine tahsis edilmiştir. Bu tez, hukukun ahlak alanından bağımsız olarak düşünülemeyeceği ve ahlaki değerleri dikkate almayan hukuk teorilerinin hukuk fenomeninin bütünlüğü içinde anlaşılabilmesinde her zaman yetersiz kalacağı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEARCH FOR THE FOUNDATIONS OF NATURAL LAW Tuncay, Serkan M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Akın Ergüden April 2002, 120 pages The present thesis analyzes the relationship between law and morality in a historical context and will attempt to present that there is a necessary connection between two spheres. Historical developments of the idea of natural law will be traced in the first three chapters of the thesis in order to present the necessary relationship between the sphere of legality and that of morality. In the fourth chapter the arguments of positivist theories against to natural law theory will be discussed. In the last chapter the reconcilation of naturalist theories with that of positivists will be examined and this chapter will be allocated to examine the idea that these two doctrines are not in fact mutually exlusive theories but are compatible. This thesis reaches the conclusions that it is not possible to comprehend legal field independently of the sphere of morality and any legal theory which does not regard into moral values would always be inadequate in comprehending legal phenomena in its entirity.