Local government unions
Yerel yönetim birlikleri
  1. Tez No: 123056
  2. Yazar: Z. ASLI GÜREL ÜÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, işbirliği, yerel yönetim birlikleri, bölgesel belediye birlikleri iv, Local government, cooperation, local government union, regional municipal unions m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz YEREL YÖNETİM BİRLİKLERİ Gürel Üçer, Zeynep Aslı Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut Polatoğlu Haziran 2002, 137 sayfa Bu tezde yerel yönetim birimlerinin çeşitli yasalarla kendilerine verilmiş ancak tek başlarına karşılayamadıkları görevleri yerine getirmek amacıyla biraraya gelmeleri sonucu ortaya çıkan yerel yönetim birlikleri incelenmiştir. Bu tez, yerel yönetimler arasında işbirliğini gerektiren nedenleri ortaya koymakta ve yerel yönetim birliklerinin Türkiyedeki durumunu değerlendirmektedir. Yerel yönetim birimleri çeşitli nedenlerle görevlerini yerine getiremez duruma gelmiştir. Bu noktada, yerel yönetim birlikleri, yerel yönetim birimlerinin tek başlarına üstesinden gelemedikleri görevlerin yerine getirilmesi amacıyla başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Güç ve yetkilerin biraraya getirilmesi ilkesine dayalı olarak kurulan yerel yönetim birlikleri çeşitli avantajlara sahiptir. Yerel yönetim birimlerine sağladığı avantajlar nedeniyle tercih edilen yerel yönetim birlikleri, iyi bir örgütlenme modelidir. Uygulamada, yerel yönetim birliklerinin başarılı olamadıkları ve amaçlarına ulaşamadıkları görülmektedir. Tezde son olarak, başarısızlık nedenleri ile daha verimli ve başarılı olabilmeleri için yapılması gereken yapısal ve hukuksal düzenlemeler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL GOVERNMENT UNIONS Gürel Üçer, Zeynep Aslı M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut Polatoğlu June 2002, 137 pages In this thesis, the local government unions formed by local government units in order to perform the duties assigned to them by various laws, but they can not carry out individually is examined. This thesis lays down the reasons requiring cooperation between local governments and assesses the status of local government unions in Türkiye. Local government units have become inoperable in terms of their duties due to various reasons. At this point, establishment of local government unions appear as a method for carrying out the duties that the local government units cannot cope with individually. Local government unions which have been established on the basis of the principle of the unification of powers and authorities have various advantages. Local government unions which are preferred due to the advantages provided to the local government units present a good organization model. In practice, it is observed that the local government unions have failed and could not attain their objectives. Finally, the reasons for failure and the structural and legal arrangements need to be undertaken in order to become more efficient and successful is outlined, in this thesis.