International effects of Euro and the implications of its trade effects on the Turkieh economy
Euronun uluslararası etkileri ve ticaret etkilerinin Türkiye ekonomisi üzerine yansımaları
- Tez No: 123060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Euro, Ekonomik ve Parasal Birlik, ticaret etkileri, fiyat etkileri, gelir etkileri vı, Euro, EMU, trade effects, price effects, income effects IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz EURONUN ULUSLARARASI ETKİLERİ VE TİCARET ETKİLERİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNE YANSIMALARI Köse, Murat Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aylin Ege Temmuz 2002, 77 sayfa Avrupa Birliği'ne üye oniki ülke, kendi ulusal paralan yerine ortak bir para birimine -euro- geçerek kendi aralarında parasal birliği kurmuş oldular. Tek bir para kullanımı, paraların birbirine dönüşümü ve döviz kuru değişkenliğinden meydana gelen ekonomik etkinlik kayıplarını ortadan kaldırmaktadır. Euronun kullanıma girmesiyle euro alanında yaratılan etkinlik artışlarının, Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği'nin (EPB) dışındaki ülkelere ticaret ve finansal bağlantılar yoluyla aktarılması söz konusudur. Bunlara, euronun uluslararası etkileri denmektedir. Bu tezde euronun uluslararası etkileri incelenmektedir. Bu çerçevede ticaret, finansal ve uluslararası parasal etkileri tartışılmaktadır. Euro alam, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğu için, esas olarak ticaret etkileri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Türkiye ekonomisi üzerine olan ticaret etkilerinin büyüklüğünü değerlendirebilmekiçin, EPB'ye üye ülkelerin Türkiye'den yaptıkları ithalatın fiyat ve gelir esneklikleri ayrı ayrı tahmin edilmiştir. Sonuçlar, Türkiye için, Almanya'nın göreli olarak ağırlığının büyük olduğu net ticaret yaratıcı etkilere işaret etmektedir. Tüketim malları sektörü ve imalat sanayii, euronun kullanıma girmesinden faydalanacak başlıca sektörlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERNATIONAL EFFECTS OF EURO AND THE IMPLICATIONS OF ITS TRADE EFFECTS ON THE TURKISH ECONOMY Köse, Murat M. S., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Aylin Ege July 2002, 77 pages The twelve member states of the European Union established a monetary union among themselves by introducing the single currency -euro- and removing their national currencies. Using a single currency eliminates economic inefficiencies brought about in currency conversion and exchange rate variability. These efficiencies generated in the euro area due to the introduction of the euro are to be transmitted to the non-EMU member countries via the trade and financial links, which are referred to as the international effects of the euro. In this thesis, the international effects of the euro are analyzed. In this context, the trade, financial and international monetary effects are discussed. As the euro area is the main trading partner of Turkey, this study focuses mainly on the trade effects. In order to evaluate the magnitude of the trade effects on the Turkish economy, the price and income elasticities of the EMU-member countries' imports iiifrom Turkey are estimated individually. The estimation results indicate a net trade creation effect for Turkey in which Germany has a relatively higher weight. The consumption goods sector and the manufacturing sector will be the main sectors reaping the benefits of the introduction of the euro.