The Socio-economic path of Turkish migrants
Almanya'daki Türk göçmenlerin sosyo-ekonomik gelişimi
  1. Tez No: 123059
  2. Yazar: NURTEN GENÇAĞA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya' daki Türk göçmenler, Turkish Migrants, labor, Germany
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ALMANYA'DAKI TÜRK GÖÇMENLERİN SOSYO-EKONOMIK GELİŞİMİ Gençağa-Kaya, Nurten Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Yavuz Nisan 2002, 110 sayfa Türkiyeli işçilerin Almanya'ya göçü tarihi bütün olarak hem Almanya hem de Türkiye'yi etkilemektedir. En fazla ise Türkiyeli göçmenlerin kendisini etkileyen, kedisine özgü bir süreçtir. 1960'larda başlayan ve bir sona ermemiş olan bu tarih, en başta Almanya' daki ve giderek daha az Türkiye'deki sosyo-ekonomik gelişmelere bağlı olarak değişmeye devam etmektedir. Bu tarihsel yaklaşım içinde bu tez, Almanya'ya Türk göçünün evrelerini kuşaklar çerçevesinde incelemektedir. Kuşaklar ayrımıyla konuyu inceleme bir master tezinin kapsamı için daha ayrıntı gerektiren, dolayısıyla geniş bir hacimde incelemeyi zorunlu kılan, zaman dilimlerine göre incelemeden daha uygun bir yoldu. Ancak bu yol ise ikinci ve üçüncü kuşaklara özgü ayrı istatistiklerin bulunmayışı nedeniyle handikaplara sahip bir yoldu. Bu nedenle, 2. ve 3. kuşağı birlikte inceledim ve zaman zaman belirli istatistiklerde bu kuşaklara ilişkin ayrı verilere ve sonuçlara da ulaşabildim. Örneğin, Almanya' daki Türk girişimcilerin yaş dağılımını gösteren istatistiklerden, en büyük grubun 30-40 yaş diliminde olduğunu ve bu grubun da 1960'larda Almanya'da doğmuş ya da küçük yaşlarda gelmiş ikinci kuşağı ifade ettiğini kaydederek, ikinci kuşakta girişimcilik oranının yüksek olduğu sonucuna varabildim. Bir toplumdan başka bir yabancı topluma göçü de içermek zorunda kalmış göçmen kuşakları konusu, genel kuşaklar konusundan daha karmaşık ve bir o kadar da ilginç bir inceleme konusu. Bu anlamda, Almanya' daki birinci kuşak göçmen Türk işçilerinin hangi sosyo-ekonomik özelliklere sahip olduğunu, ikinci ve üçüncü kuşağın hangi koşullar altında yetiştiğini ve bu yolla Almanya' daki Türkiyeli göçmenin sosyo-ekonomik gelişimini incelemeyi amaçladım. Almanya' daki Türkiyeli generasyonların sorun ve değişim potansiyellerini Alman yasaldüzenlemeleri içinde bulmaya çalışıp, göç tarihi boyunca değişen Alman göç politikalarını aktarmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE SOCIO-ECONOMIC PATH OF TURKISH MIGRANTS IN GERMANY Gençağa-Kaya, Nurten M. S., Department of Economics Supervisor: Doc. Dr. Erdal Yavuz April 2002, 110 pages The Migration history of Turkish workers in Germany as a whole has affected both German and Turkish Societies. Rather than that, this process has a particular path for the Turkish Migrants themselves. This history which began in the 1960s does not end and continues to change according to developments, most importantly in Germany and secondly in the Turkish socio-economic structure. In this historical context, this thesis analyses the main characteristics of the Turkish migration periods in a generations“ framework. Analyzing with ”generations" category rather than the time periodization was more suitable for a master's thesis scope. However, it has handicaps especially in terms of the second and third Turkish generations in Germany, there were not precise statistics available. Therefore, I analyzed the second and third generations together and could sometimes collect results belonging to second or third generation from certain time series, like the distribution of the Turkish self-employed according to age. It could be seen that the highest proportion belongs to the second generation who are in the 30-40 age group. The generations who descend from a migration process are more complex and of course constitute a more interesting subject to study. I aimed to answer the question; what kind of socio-economic features belong to the first Turkish migrant generation and under what conditions did the second and third generations grow up. I attempted to find the problems and improvements potential of generations in German legislative system and remark the changes related to different German migration policies changed through time.