Professional women in Turkey: A qualitive study
Türkiye'deki uzman meslek sahibi kadınlar: Niteliksel bir inceleme
  1. Tez No: 123102
  2. Yazar: SİV DALE GENCHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FENDE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Profesyonel Kadınlar, Kadınlar ve iş Yaşamı, Rol Çatışması, İşyerinde Cinsel Taciz ve İşyerinde Cinsiyete Dayalı Ayırımcılık. v, Women, Professional Women, Women and Work, Role Conflict, Sexual Harassment and Discrimination in the Workplace IV tc*-*£!2S? ni
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ UZMAN MESLEK SAHİBİ KADINLAR: Niteliksel Bir İnceleme Gencher, Siv Dale Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Acar Nisan 2002, 130 Sayfa Kemalizm ideolojisi ve Cumhuriyet reformları, Türkiye'deki profesyonel kadınlar için olumlu ve destekleyici bir ortam yaratmıştır. Ancak, Türkiye Cumhuriyetinde kadınların çalışma yaşamına katılımlarım desteklemek ve kolaylaştırmak amacıyla üretilmiş politikalar ve yasal düzenlemeler çoğu Batı toplumuna kıyasla azdır. Öte yandan kurumsal destek mekanizmalarının azlığına karşın Türkiye'deki uzman meslek sahibi kadınlar işlerine yüksek düzeyde bağlılık göstermekte ve batı ülkelerinde erkek egemen olduğu kabul edilen mesleklerde önemli başarılar elde etmektedirler. Bu çalışma on sekiz profesyonel kadından oluşan bir örneklemin tercihlerini, önceliklerini, ve deneyimlerini ele alarak Türk toplumunda uzman meslek sahibi kadınların özgün konumlarını irdelemektedir. Çalışmada kadınların yaşam tercihlerinin ve günlük yaşantılarının toplumdaki belirli tarihsel, toplumsal ve kültürel yapılardan nasıl etkilendiğiincelenmektedir. Bu bağlamda, uzman meslek sahibi kadınların aileleri ve ucuz ev içi emek gücünden oluşan bir 'informal' destek yapısının yanısıra kocalarının ailelerinin de desteğinden yararlandıkları görülmektedir. Profesyonel kadınların çalışma yaşamlarında ve özel hayatlarında karşılaştıkları güçlüklerin üstesinden gelmede toplumsal normlar ve kendi yaşam deneyimlerinden çıkan özgün stratejileri etkili olarak kullandıkları gözlemlenmektedir. Ayrıca, uzman meslek sahibi kadınların çalışma güdülenmeleri ve iş deneyimlerini algılama ve değerlendirmeleri, işyerinde cinsel taciz ve cinsiyete dayalı ayırımcılık gibi konulardaki tutum ve bakış açıları da çalışmada incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROFESSIONAL WOMEN IN TURKEY: A Qualitative Study Gencher, Siv Dale M.S., Gender and Women's Studies Program Supervisor: Prof. Dr. Feride Acar April 2002, 130 pages The Turkish state has developed few policies and legal structures aimed to support female work participation compared to several“western countries”. Despite the lack of formal support structures encouraging female work participation, Turkish professional women show a high level of work attachment and succeed professionally in fields that are male dominated in“western”countries. This study explores the choices, priorities and experiences of a group of (eighteen) professional women in Turkey, and how these choices and organisation of daily life are influenced by specific historical, social and cultural structures in the Turkish society. Kemalism and the reforms of the Kemalist state, created a positive and supportive environment for professional women in Turkey. An informal support structure consisting of mother's and mother' s-in-law offering childcare together with the availability of affordable domestic labour, becomes a iiistrategy for the women in this research to overcome the multiple demands faced in their professional and private lives. Professional women's experience and perception of work, sexual harassment and discrimination in the workplace are also studied in this research.