Cultural characteristics of grief and coping in bereaved adult women: A phenomenological study with consensual qualitative research
Kayıp yaşamış yetişkin kadınlarda kayıp ve yasla başetmenin kültürel özellikleri: Uzlaşımsal nitel analize dayalı olgusal bir araştırma
  1. Tez No: 377867
  2. Yazar: ONUR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ERDUR BAKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıpla başetme, Türk ve Amerikalıların yas yaşantıları, uzlaşımsal nitel araştırma, yasın kültürel özellikleri, kayıpla uyumlu başetme, Coping with bereavement, Turkish and American grief experiences, consensual qualitative research, cultural characteristics of grief, adaptive coping with bereavement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada bir yakınını kaybetmiş Amerikalı ve Türk kadınların kayıp yaşantılarını, kaybı ifade edişlerini ve kayıpla başetme mekanizmalarını betimlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Amerika Birleşik Devletleri'nden 10 ve Türkiye'den 10 kadın katılımcıyla iki farklı Uzlaşımsal Nitel Analiz (UNA) yürütülmüştür. Nitel verileri elde etmek için açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Analizden ortaya çıkan kategoriler ve alt kategoriler üç temel alan altında ele alınmıştır: (1) Kayıp ve yas yaşantıları (2) Başetme, (3) Değişimler ve uyum. Birleşik Amerikalı katılımcılar için yürütülen Uzlaşımsal Nitel Analiz sonuçları toplamda 17 kategori ve 19 alt kategori ortaya çıkarmıştır. Türk katılımcılar arasında yürütülen Uzlaşımsal Nitel Analiz sonuçları ise toplamda 24 kategori ve 12 alt kategori altında irdelenmiştir. İlk temel alan ortak olarak, ölen kişiyle yakınlık, ölen kişi ve kayıp yaşayan kişinin özellikleri, ölüm nedeni, ölüm sürecinin öyküsü, cenaze ayrıntıları ve uygulamaları, yaşantı boyunca duygular ve düşünceler, metaforlar ve özel sözler ve önceki kayıplar kategorilerini içermektedir. İkinci temel alan ortak olarak, sosyal destek, profesyonel destek, anıları ve duyguları paylaşma, başetme mekanizmaları, ritüeller ve aktiviteler kategorilerini içermektedir. Üçüncü temel alan ortak olarak hayattaki değişimler, kayıp yaşantısından öğrenilenler, diğerlerine destek olma kategorilerini içermektedir. Ortak kategorilerin yanı sıra, iki kültürden katılımcılar arasında temel olarak cenaze yaşantıları ve ritüellere atfedilen farklılıklar gözlemlenmiştir. Sonuçlar güncel model (örneğin, İkili Süreç Modeli, Anlamı Yeniden Yapılandırma Modeli) ve kavramlar (örneğin, sürdürülen bağlar, kaybı anlamlandırma) bağlamında ele alınmıştır. Kültürel bilginin psikolojik danışmadaki muhtemel yararları vurgulanmıştır. Çalışmanın kayıp, yas ve psikolojik danışma kuram ve uygulamalarına yönelik doğurguları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe the experiences, expressions, and coping mechanisms of American and Turkish adult women's bereavement and grief upon loss of a loved one. For this purpose, two Consensual Qualitative Analyses (CQR) were conducted with the woman participants from the USA (n=10) and Turkey (n=10). A semi-structured interview protocol including open-ended questions were used to gather qualitative data. Categories and subcategories revealed by the qualitative data were clustered in the three domains: (1) Loss and grief experiences and expressions, (2) Coping, (3) Changes and adaptation. Totally, there were 17 categories and 19 subcategories found for the CQR conducted among the participants from the USA. Similarly, Turkish participants' descriptions yielded 24 categories and 12 subcategories at total. The first domain commonly involved the categories of closeness with the deceased person, characteristics of the deceased and bereaved, reason of death, story of death and dying, funeral details and procedures, feelings and thoughts, metaphors and phrases, and previous losses. The coping domain commonly involved social support, professional help, sharing the emotions and memories, coping mechanisms, rituals and activities. The last domain, changes and adaptation commonly included changes in life, learning from the experience, and support to others. Along with the commonalities, there were differences that mainly referred to differences in funeral experiences and rituals of the participants from two cultures. results were discussed in the context of contemporary models (e.g. Dual Process Model, The Meaning Reconstruction Model) and concepts (e.g. continuing bonds, making sense of loss) of bereavement and grief research. Potential benefits of cultural knowledge in counseling was emphasized. Implications for theory and practice for bereavement research and counseling were considered.