Challeging the image of Turkish women: Travel accounts of female authors (1762-1935)
Kadın yazarların gezi norlarından (1762-1935) Türk kadın imajına karşılaştırmalı bir karşı çıkış
  1. Tez No: 123103
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kadını, kadın seyyahlar, imaj çalışmaları. IV, Turkish woman, women travelers, image/imagology. ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz KADIN YAZARLARIN GEZİ NOTLARINDAN (1762-1935): TÜRK KADIN İMAJINA KARŞILAŞTIRMALI BÎR KARŞI ÇIKIŞ Ezer, Özlem Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Acar Temmuz 2002, 95 sayfa Bu çalışma tarih boyunca çeşitlilik gösteren ve değişen Türk kadın imajına, batılı ve Türk kadınların gezi notları ve anılan ışığından bakmaktadır. Temelinde Türkiyeli Kadın Tarihine ve olumlu bir imaja katkı amaçlı yazılmış bu tezi ayrıcalıklı kılan, ele alınan eserlerin toplumsal cinsiyete duyarlı bir kadın bakış açısıyla yazılmış olmasıdır. Lady Montagu' den başlayıp Halide Edib'e kadar uzanan eserler onsekizle yirminci yüzyıllar arasında yazılmıştır. Türkiye'ye yolculuk yapmış batılı kadın yazarlar (Grace Ellison, Marc Helys ve Lady Montagu) ile batı izlenimlerine dair gezi notlarım kaleme almış Zeynep Hanım, Selma Ekrem ve Halide Edib'in eserleri de tezin ana konularındandır. Batılı kadının farklı bir Türk kadını imajının şekillendirilmesine olan olumlu katkısının varlığı kadar Batılı bir erkek gezgin olan Pierre Loti'nin romanı da karşılaştırmalı bir bakış açısı sunması açısından ele alınmıştır. Bu doğrultuda, kültürel farklılıklar, dil, sürgündeki ifade şekli ve imajlar arasındaki karmaşık ilişkiler yeri geldikçe analiz edilmekle beraber özellikle toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik söylemleri teorik anlamda ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHALLENGING THE IMAGE OF TURKISH WOMEN: TRAVEL ACCOUNTS OF FEMALE AUTHORS 1762-1935 Ezer, Özlem M.Sc, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Feride Acar My 2002, 95 pages This thesis brings to light the image of Turkish women over time as it is depicted mostly in the travel accounts and the memoirs of Western and Turkish women. As such, it attempts to contribute to women's history and to analyse travel writing from a gender-sensitive perspective. The works covered here were written between lS^O centuries. Included are the works of Western female writers (Lady Montagu, Grace Ellison and Marc Helys) who traveled to Turkey as well as Turkish women who wrote their impressions of the West (Zeyneb Hanoum, Selma Ekrem, and Halide Edib). The contributions to reconstruct the stereotypical image of Turkish women are illustrated in these memoirs and the existence of a distinctive western female voice to the formation of a different Turkish woman image is underlined as well. The work of Pierre Loti is also analysed with the aim of contrasting male and female writers perspectives. To achieve this, the discourses of nationalism and gender are placed in the foreground, while the intricate bonds between cultural differences, language (the expression of exile) and images are interwoven within this analysis where appropriate.