Tarık Buğra'nın eserlerinde sosyal meseleler
Social themes in Tarık Buğra's works
- Tez No: 123106
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarık Buğra, sosyal meseleler, toplumsal değişme, Türk aydını, roman ve ideoloji, roman ve din, aile, kadın, gençlik, Tank Buğra, social subjects, social variation, turkish intllects, novel and ideology, novel and religion, family, woman, generation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
ÖZET Tank Buğra, Cumhuriyet devri Türk edebiyatının önemli yazarlarındandır. Buğra, Türk milletinin siyasî ve sosyal tarihinde (özellikle Cumhuriyet dönemi) etkili olmuş bir çok hadiseyi eserlerinde yeniden ele alma ve farklı açıdan ortaya koyma gayretindedir. Biz de, Buğra' nın roman, tiyatro, hikaye, ve senaryolarından hareketle bu eserlerde ele alman sosyal meseleleri tahlile ve bu tahliller ışığında bazı çıkarımlar elde etmeye çalıştık. 1 1 bölümde topladığımız konulara baktığımızda, Buğra' nın bir toplumun hayatında yer alan hemen hemen her konuya eğildiği ve bunları kalıplaşmış bakışların dışında ele aldığı görülmektedir. Devlet, siyaset, millet, önemli şahıslar, aydın, toplumsal değişme, gençlik, kadın- aile, din konularını müstakil birr başlık altında incelediğimiz gibi basın, ekonomi, gelenek, töre, Harf İnkılabı, dervişler vs. konuları da, müstakil bir başlık teşkil edememeleri sebebiyle 'Diğer Sosyal Konular' başlığı altında mütalaa ettik. Çalışmamızın sonunda verdiğimiz kaynakçayla da başka araştırmacılara yardımcı olmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Tank4 Buğra is one of the important author of modern Turkish Literature. Buğra wants to examine the events that are effective in social and political history of Turkish nation. We study to inference some comments by investigating Buğra' s novels, stories, theatres and other books. We've examined these books at 1 1 parts. When we look at these subjects, we see that Buğra had examined all social topics. But there are some diferences than the other writers commens.. We examine these subjects as free headlines: State, politics, nation, important people, intellectual, social variation, woman- family, generation, religion, like press, economics, tradition, Letter Revolution, dervishs, subjects, are not suitable for free headlines, we study these subjects as 'Other Social Subjects'. We wanted to help to other reserchers by giving references at the end of the study.