Küçük ve orta boy işletmelerde elektronik ticaret: Adana'da faaliyet gösteren KOBİ'ler üzerinde bir araştırma
Electronic commerce in small and medium size enterprises: A resarch on SMEs in Adana
  1. Tez No: 123297
  2. Yazar: MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR AKGEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, İnternet, Elektronik Ticaret II, SMEs, Internet, Electronic Commerce m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki hızlı değişimle birlikte sosyal ve ekonomik alanlarda da önemli değişimler yaşanmıştır. Özellikle bilginin ticari amaçlı kullanılmaya başlanması ve internet teknolojilerindeki gelişim bu değişimi daha da hızlandırmıştır. Dünyadaki ülkelerin çoğu bu değişimden kazançlı çıkabilmenin yollarını aramaktadır. Ekonomilerin temel dinamiğini oluşturan Küçük ve Orta Boy İşletme(KOBİ)ler de acımasız rekabet ortamında ayakta kalabilmek için kendilerini dünya ekonomilerine entegre etmek zorundadır. Yaptığımız bu çalışmada Türkiye ekonomisinin, temel taşı olan KOBİ'lerin dünyaya entegrasyonu için en önemli araç olan internet ve elektronik ticaret(e-ticaret) uygulamaları hakkında Adana bölgesinde yer alan Makine Döküm ile Yedek Parça ve Madeni Eşya Sanayiinde faaliyet gösteren ve web sayfası sahibi olan işletmeler ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, KOBİ'ler tanımlanmış ve sahip oldukları avantajlar ve dezavantajlara değinilmiştir. İkinci bölümde; yeni ekonominin en önemli aracı olan internet ve elektronik ticaret ele alınmıştır. İnternet ve e-ticaret hakkında temel bilgiler verilmiş, ayrıca e-ticaretin şekilleri, tarafları ve e-ticarette kullanılan araçlar açıklanmıştır. Daha sonra ise internet ve e-ticaretin KOBİ'lere sağladığı fırsatlara değinilmiştir. Bunun yanı sıra KOBİ'lerin e-ticarete geçişte karşılatığı sorunlar ele alınmıştır. Son bölümde, yapılan uygulama sonucuna bağlı olarak KOBİ'lerde bilgisayar, internet ve e-ticaret uygulamalarının tespitine yönelik olarak yapılan çalışmanın bulguları değerlendirilmiş, birtakım çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Important changes in economical and social areas occured by the changes in computer and communication technologies. Especially, to be used of knowledge jn commercial purposes and development of the internet technologies made that changes faster. » Most of the countries in the world looking for the ways of being able to be advantages. Small and Medium Size Enterprises (SMEs) that contracts the major dynamics of countries economies, they have to integrate themselves to world economy to be able to alive. In this working, SMEs that is very important factors of Turkey economy, about the internet and electronic commerce (e-commerce) applications that is most important for the integration to the world, was studied in Machine Forming, Spare Parts and Metalic Goods industry applications in the area of Adana. In the first chapter of the study, the SMEs was described and dealt with their advantages and disadvantages. In the second chapter, internet and e-commerce that are most important tools of new economy were given. After the basic knowledges about the internet and e-commerce were explained, forming areas and participants and tools used in e-commerce. After that, It was dealt with the opportunities that supplies for SMEs. Besides this, the problems of SMEs face up in passing to e-commerce applications were explained. The last chapter of the study, dealing with the survey, the effections of computers, internet and e-commerce on SMEs we tried to explain. With the help of the datas that is found, some suggestions were made for SMEs.