Korunmaya muhtaç çocukların umutsuzluk, suçluluk duyguları, benlik kavramları ve geçmişe ilişkin tutumlarının incelenmesi
A Research on youths in need of being looked after and their hopelessness, guilt feelings, self-concept and attitudes towards the past
  1. Tez No: 123314
  2. Yazar: LEYLA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHİTTİN AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Korunmaya Muhtaç Çocuk, Umutsuzluk, Suçluluk Duygusu, Benlik Kavramı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
VII ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN; UMUTSUZLUK, SUÇLULUK DUYGULARI, BENLİK KAVRAMLARI VE GEÇMİŞE İLİŞKİN TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Leyla TURAN Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Muhittin AŞKIN 2003 - SAYFA : 1 12 Jüri: Prof. Dr. Muhittin AŞKIN Yrd.Doç.Dr. M.Zeki ILGAR Yrd.Doç.Dr. Turhan KAYA Bu çalışma, korunmaya muhtaç olup kurum bakımında bulunan 13-17 yaşlarındaki ergenlerin, umutsuzluk, geçmişe ilişkin tutumları, benlik kavramları ve suçluluk duygu düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Beck Umutsuzluk Ölçeği ve BEIER CTT. kullanılmış ve Erzurum İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı çocuk yuvalan ve yetiştirme yurtlarında barındırılan 91 çocuk (KMÇ) ve karşılaştırma grubu olarak ailesi yanında bulunan 181 çocuk (AYÇ) araştırmaya katılmıştır. Çalışma sonunda, korunmaya muhtaç çocukların, ailesi ile yaşayan çocuklara göre geçmişe ilişkin tutumları açısından olumsuz bir tutum sergiledikleri ve aynı şekilde, benlik kavramlarının da daha olumsuz olduğu gözlenmiştir. Suçluluk duyguları açısından iki grup arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir, korunmaya muhtaç çocukların, umutsuzluk puanları da ailesi ile yaşayan çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur. Korunmaya muhtaç çocukların kuruma giriş dönemi ve korunma altına alınma nedenleri ile umutsuzluk, suçluluk duyguları, benlik kavramları ve geçmişe karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT MASTER THESIS A RESEARCH ON YOUTHS İN NEED OF BEING LOOKED AFTER AND THEIR HOPELESSNESS, GUILT FEELINGS, SELF-CONCEPT AND ATTITUDES TOWARDS THE PAST. Leyla TURAN Supervisor : Prof.Dr. Muhittin AŞKIN 2003 -Page: 112 Jury : Prof.Dr. Muhittin AŞKIN Assist. Prof.. Dr. M.Zeki ILGAR Assist. Prof.. Dr. Turhan KAYA This study aims to explore hopelessness, self-concept, guilt feeling and attitudes towards the past level of 13-17 years of age group yout in need of being looked after by an institution. Beck Hopelessness Scale and Beier Test of Sentence Definition were used in the study and 91 children given accommodation in Erzurum Orphanage and 181 children staying with their parents as the group of comparison were included in study. The study reveals that young children in need of being looked after showed a negative attitude in respect of past happenings and their self respect and ability were negative in comparison with the ones staying with their families. There was no significant difference as regards guilt feelings between the two groups. The children in orphanage had a higher rate of hopelessness than those living with their families. There was not any significant difference between the period of starding to live in orphanage, the couses of living there and hopelessness and guilt feelings as well as their attitudies to past. Key words : The Young İn Need Of Being Looked After, Hopelessness, Guilt Feelings, Self-Concept.