Dikgen frekans bölüşümlü çoğullama sisteminin başararım analizi
Performance analysis of orthogonal frequency division multiplexing
  1. Tez No: 123316
  2. Yazar: ÖZGÜR KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikgen frekans bölüşümlü çoğullama, HIPERLAN/2, Nakagami sönümlenme, sembol hata oranı, çeşitleme, Orthogonal frequency division multiplexing, HIPERLAN/2, Nakagami fading, symbol error rate, diversity. Advisor. Prof. Dr. Mehmet ŞAFAK, Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
DİKGEN FREKANS BÖLÜŞÜMLÜ ÇOĞULLAMA SİSTEMİNİN BAŞARIM ANALİZİ Özgür KARABACAK Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmada dikgen frekans bölüşümlü çoğullama (OFDM) sisteminin düz ve hızlı sönümlemen kanallarda sembol-hata-oranının (SER) başarım analizi yapılmıştır. Kanal, ilintisiz (uncorrelated) izotrop olarak saçılmış ve geniş-anlamda-değişmez (WSS) olarak varsayılmıştır. Kanalın zamana bağlı olarak değişmesi ve taşıyıcı frekansındaki kayma nedeniyle, OFDM sisteminin alt taşıyıcıları arasında karışım (ICI) meydana gelir. OFDM sisteminin ICI'dan dolayı oluşan sinyal-karışım-oranı (SIR), OFDM sisteminin pratikte bir uygulaması olan HIPERLAN/2 sistemi için hesaplanmıştır. Zaman seçici sönümlemenin ve taşıyıcı frekansındaki kaymanın, HIPERLAN/2 sisteminin SER başarımı üzerindeki etkisi araştırılmış ve bu başarım zamanla hızlı değişen, ayırıcı (dispersive) ve Nakagami sönümlemeye maruz kalmış kanallar için incelenmiştir. Bu araştırmalar, OFDM sisteminin zaman seçici sönümlemeye ve taşıyıcı frekansındaki kaymalara karşı son derece hassas olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra, zamanla hızlı değişen, Nakagami sönümlenmiş kanallar için HIPERLAN/2 sisteminin başarım analizi L-yollu çeşitleme (L-branch diversity) için de yapılmıştır. Bu analiz en büyük oranlı birleştirme (MRC), seçici birleştirme (SC) ve eşit oranlı birleştirme (EGC) için yapılmış ve herbir birleştirme tekniğinin zamanla hızlı değişen kanallar için SER'leri hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar, çeşitlemeye ait yolların bağımsız- özdeş dağıldığı ve bağımsız-ayrık dağıldığı durumların her ikisi için de yapılmıştır. Ayrıca, kiplenim tekniği olarak, sönümlemen kanatlardaki sağlamlığından dolayı DPSK seçilmiş ve bu kiplenim tekniğinin başarım analizi sonucunda elde edilen nitel ve nicel sonuçlar, HIPERLAN/2 için tavsiye edilen kiplenim teknikleri (BPSK, QAM) ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE ANALYSIS OF ORTHOGONAL FREQUENCY DIVISION MULTIPLEXING SYSTEM Özgür KARABACAK Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In this study, symbol error rate (SER) performance of orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) is studied in frequency-nonselective, fast fading channels. The channel is assumed to be wide-sense stationary (WSS) under uncorrected isotropic scattering. Because of the time-varying characteristics of the channel and the carrier offset, inter-carrier-interference (ICI) is introduced. Exact definition of signal-to-interference ratio (SIR) of an OFDM system due to ICI is evaluated for the HIPERLAN/2 system, which constitutes a practical realization of an OFDM system. Effects of time-selective fading and frequency offset are investigated on the SER performance, and its performance over dispersive, time- varying channel is quantified for Nakagami fading. From the results, it was observed that the OFDM is very sensitive to time-selective fading and the carrier offset. The performance of an OFDM system is also analyzed for time-selective Nakagami fading with L-branch diversity reception. Maximum ratio combining (MRC), selection combining (SC) and equal gain combining (EGC) are considered. For each combining technique, closed-form expressions for the SER are derived for time-setective Nakagami fading channels. The results are presented for both independent and identically distributed (i.i.d.), and independent and nonidentically distributed diversity branches. Additionally, the performance of DPSK is analyzed, because of its robustness in fading channels, and its performance is compared to the suggested modulation techniques of HIPERLAN/2 namely BPSK and QAM.