Elektronik veri değişimi (EDI) için XML (extensible markup language) tabanlı genel uygulama protokolü tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of XML (extensible markup language) based general application protocol for electronic data interchange (EDI)
  1. Tez No: 123320
  2. Yazar: TUĞRUL BAYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Protokol, XML, Dağıtık Sistemler, HTTP, Protocol, XML, Distributed Systems, HTTP
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ELEKTRONİK VERİ DEĞİŞİMİ (EDI) İÇİN XML(EXTENSIBLE MARKUP LANGUAGE) TABANLI GENEL UYGULAMA PROTOKOLÜ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Tuğrul Baysal Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Elektronik Veri Değişimi (EDI) iş ortaklarıyla elektronik ortamda işten-işe (Business to Business) iletişim kurmayı sağlama amacıyla standartlaştırılmış veri elemanları üzerinden iş bilgilerinin aktarılması yöntemiyle uzun zamandır yaygın olarak kullanılmakta ancak karmaşıklık ve maliyet problemleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın konusu EDI sistemleri yerine Internet ortamının kullanımı ve EDI ile aradaki boşluğun XML(Extensible Markup Language) standartı kullanılarak esnek bir biçimde doldurulmasıdır. Önerilen çözüm Internet ortamında dağıtık olarak bulunan, heterojen sistemler üzerindeki uygulamalar arasında ortak çalışmayı sağlayan esnek, güvenli, platformdan, işletim sisteminden ve yazılım geliştirme ortamından bağımsız bir uygulama protokolüdür. Bu protokol Web mimarisinin özelliklerinden ve yeni Web teknolojilerinden faydalanarak sistemler arası ortak çalışma olanaklarını önceki yöntemlerin aksine kurumsal sınırların dışına çıkararak internet temelli dağıtık işlemeye imkan verecektir. Bu çalışma kapsamında protokol tasarımı oluşturulmuş, oluşturulan tasarım bir mesaj işleyici olarak gerçekleştirilip örnek bir dağıtık senaryoda heterojen platform ve işletim sistemleri kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF XML(EXTENSIBLE MARKUP LANGUAGE) BASED GENERAL APPLICATION PROTOCOL FOR ELECTRONIC DATA INTERCHANGE(EDI) Tuğrul Baysal Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering Department ABSTRACT EDI (Electronics Data Interchange) is being used widely by the parties who wish to perform Business-to-Business Communications with its partners using standardised data elements to interchange business data. However EDI presents considerable cost and complexity problems. This work involves leveraging/substituting EDI using the Internet with usage of an XML based protocol. This protocol, which enables the interoperability between the systems is designed to be secure, reliable, flexible and independent of any platform, operating system and programming environment exploiting the Web architecture and Web technologies. This protocol facilitates distributed computing between the systems across organizational boundaries. In context of this work, the protocol designed, is implemented as the message processing layer and tested in a distributed scenario which includes heterogenous platforms and different operating systems.