Uzun dönem bağımlı süreçler
Long range dependence processes
  1. Tez No: 123344
  2. Yazar: ŞERİFE DİLARA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Dönem Bağımlı Süreç, kesirli ARIMA(p, q) modelleri. Bağımlı süreçler, long memory processes or long range dependence processes, fractional ARIMA(p, q) models, dependence process
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
UZUN DÖNEM BAĞIMLI SÜREÇLER Ş.Dilara Çakır Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü, İstatistik Anabilim Dalı ÖZ Pek çok araştırmacı tarafından iyi bilindiği gibi, bilimsel çalışmalar sırasında yapılan bağımsızlık varsayımı, gerçek veriler için çoğunlukla geçerli olmamaktadır. Bağımlılığı engeleyebilmek için tüm önlemler alınsa bile serilerin korelasyonları (otokorelasyonları) yavaş azalan bir eğilim içinde olabilmektedir. Eğer bu bağımlılık yapısı dikkate alınmazsa, bu durum istatistiksel sonuçların üzerinde oldukça kötü etki yaratacaktır. Bu tehlikeden uzak kalabilmek için, uygulamalı istatistikçiler ve doğa bilimcileri yoğun çalışmalar yapmışlar ve korelasyonların hiperbolik olarak azaldığı durağan süreçleri, Uzun Dönem Bağımlı süreç olarak tanımlama yoluna gitmişlerdir. Bu süreçler de, korelasyonlardaki azalma, ARMA süreçlerindeki üssel azalmadan daha uzun sürer. Bu çalışmada, Uzun Dönem Bağımlı Süreçlere ait genel tanım ve kavramlar açıklanırken, konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış uygulamalı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, UDB zaman serilerinin modellenmesinde kullanılan kesirli ARIMA(p,d,q) modelleri incelenmiş olup UDB süreçlere ait tahmin yöntemleri, parametrik ve parametrik-olmayan tahmin yöntemleri olarak ikiye ayrılarak ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İncelenen çalışmalarda, bu süreçlerin doğa bilimlerinde ve iktisadi alanda uygulanabilirlik başarısına dair ciddi kanıtlara rastlanmıştır. Bu noktadan yola çıkarak Uzun dönem bağımlı süreçlerin en yaygın uygulama alanlarından biri de menkul kıymetler borsasındaki kıymetli kağıtların zaman serisi incelenmiştir. Serinin Uzun Dönem Bağımlı Süreç olup olmadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ş.Dilara Çakır Hacettepe University, Departmant of Statistics, Statistics Section ABSTRACT It is well known to several statisticians that the assumption of independence is often not valid for real data. Even when all precautions are taken to prevent dependence, slowly decaying serial correlations (auto-correlations) may frequently occur. If not taken into account, they can have disastrous effects on statistical inference. In order to avoid this negative effect, applied statisticians and natural scientists have studied intensively and tended to define stable processes as long memory process or long range dependence process, where correlations decay hyperbolically. Correlation decays in these processes last longer than the exponential decay in ARMA processes. This study defines general definitions and concepts in" long memory processes, as well as it gives information on former applied studies on the subject. Moreover, fractional ARIMA(p,d,q) models used in modeling long memory time series have been studied in detail; and estimation methods on long memory processes have been defined in detail as parametric and non-parametric estimation methods. Examined studies have proved trace of serious evidences in successful applicability of these processes in natural science and economics field. In relation with the aforementioned, time serials of legal documents have been examined in İstanbul stock exchange (ISE), where long memory process is applied. Researches have been made in order to find out whether serials involve long memory process.