İnsuyu kireçtaşı (Karapınar-Konya) ostrakod topluluğunun biyostratigrafik ve kronostratigrafik incelenmesi
Biostratigraphic and chronostratigraphic investigation of ostracoda association of İnsuyu limestone (Karapınar-Konya)
- Tez No: 123343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL TUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: ostrakod, İnsuyu kireçtaşı, biyostratigrafi, kronostratigrafı, paleocoğrafya, ostracoda, Insuyu limestone, biostratigraphy, chronostratigraphy, paleogeography 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İNSUYU KİREÇTAŞI (KARAPINAR / KONYA) OSTRAKOD TOPLULUĞUNUN BİYOSTRATİGRAFİK VE KRONOSTRATİGRAFİK İNCELENMESİ Kaan BEKER Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü ÖZET Çalışma alanı Konya ili, Karapınar ilçesi kuzeyinde yaklaşık 150 km2 'lik bir alanı kaplamaktadır. Bu çalışmanın amacı Neojen yaşlı Insuyu Kireçtaşı olarak bilinen formasyonun ayrıntılı ostrakod biyostratigrafisi, kronostratigrafisi ve paleocoğrafyasını ortaya koymaktır. Insuyu Kireçtaşları, yaklaşık 100-400 m kalınlıktadır, ofiyolit malzemeli ve pümis-lav- cüruf-silisleşmiş tüf, kumtaşı ile tespit edilen Karakaya formasyonunun birimleri üzerine gelmektedir, insuyu Kireçtaşı, beyaz, pembe renkli, orta kalın tabakalı, kiltaşı, kumtaşı, konglomera ve çörtlü seviyelerden oluşmakta ve bol ostrakod fosili içermektedir. İnsuyu kireçtaşları andezit ve maar piroklastiklerinden oluşan birimlerle yanal ve düşey geçişlidir. Bu çalışma ile, 8 ölçülü stratigrafi kesitinde 6 cins ve 2 alt cinse ait olmak üzere 13 bilinen, 5 isimlendirilememiş ve terminolojiye açık bırakılmış, toplam 18 ostrakod türü saptanmıştır. Mevcut ostrakod faunasına göre birimin yaşı, Pliyosen - Erken Pleyistosen olarak belirlenmiş ve ortamı ise tatlı su hakimiyetli bir sucul ortam olduğu (göl) ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
BIOSTRATIGRAFIC AND CHRONOSTRATIGRAHIC INVESTIGATION OF OSTRACODA ASSOCIATION OF INSUYU LIMESTONE (KARAPINAR / KONYA) Kaan BEKER Hacettepe University, Department of Geological Engineering ABSTRACT The study area which is approximately 150 km2, is located to N of Karapınar (Konya) region. The aim of this study is to establish ostracod biostratigraphy, chronostratigraphy and paleogeography of Neogene aged Insuyu limestone. İnsuyu Limestone, 100-400 m in thickness, overlies Karakaya formation which includes ophiolitic materials, pumices-lava-silicificated tuff and sandstone. Insuyu limestone is composed of claystone, sandstone, conglomerate and cherts that have white to pink color, containing abundant ostracod fossils. There are vertical and horizontal transitions between the Insuyu limestones and the unit comprise the andesites and maar pyroclastics. In this study, 13 known ostracod species related to 6 genus and 2 subgenus have been determined and 5 of them have been relased open nomenclature. According to the existing ostracod fauna, the age of formation is determined as Pliocene- Lower Pleistocene and the environment is a fresh water dominated.