Tekstil endüstrisinde yer alan reaktif boyaların biyosorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of biosorption of reactive dyes existing in textile wastewaters
- Tez No: 123349
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, reaktif boyarmadde, biyosorpsiyon, C. vulgaris, R. arrhizus, Candida sp, adsorpsiyon denge modelleri, adsorpsiyon kinetik modelleri, Wastewater, reactive dye, biosorption, C. vulgaris, R. arrhizus, Candida sp, adsorption equilibrium models, adsorption kinetic models
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında tekstil endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan ve reaktif boyarmaddeler sınıfında yeralan üç farklı boyarmaddenin (Remazol Black B, Remazol Red RR ve Remazol Golden Yellow RNL) üç farklı biyosorbent türüne biyosorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Rhizopus arrhizus (küf mantarı), Chlorella vulgaris (yeşil alg) ve Candida sp.(maya) kullanılan biyosorbentlerdir. Çalışmada öncelikle başlangıç pH'ının, her bir boyarmaddenin biyosorpsiyon hızına ve denge alım değerine etkisi incelenmiş ve tüm biyosorbentler için çalışma pH'ı 2.0 olarak belirlenmiştir. Çalışmaların daha sonraki aşamalarındaki bütün deneyler bu pH değerinde yürütülmüştür. Boyarmadde biyosorpsiyonuna sıcaklığın etkisi incelendiğinde ise tüm biyosorbentler için optimum sıcaklık, Remazol Black B biyosorpsiyonunda 35 °C, Remazol Red RR ve Remazol Golden Yellow RNL biyosorpsiyonlarında ise 25 °C olarak belirlenmiştir. Her bir biyosorbent için başlangıç boyarmadde derişiminin artmasıyla biyosorpsiyon hızının arttığı, biyosorpsiyon veriminin ise azaldığı gözlenmiştir. Biyosorpsiyon kapasitesi açısından biyosorbentler karşılaştırıldığında, kullanılan üç boyarmadde için de Rhizopus arrhizus'un Chlorella vulgaris ve Candida sp.'e nazaran daha yüksek kapasitede biyosorpsiyon gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Çalışmaların son aşamasında, biyosorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında her bir boyarmadde ve biyosorbent sistemi için Langmuir, Frcundlich, Redlich-Petterson ve Koble-Corrigan adsorpsiyon modelleri kullanılmış, model sabitleri Microsoft Office 97 paket programındaki Excel 7.0 lineer programlama yöntemi yardımıyla saptanmıştır. Aynı zamanda kinetik modelleme yapılarak kinetik sabitler bulunmuş ve biyosorpsiyon aktivasyon enerjileri de hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The biosorption of three different reactive dyes (Remazol Black B, Remazol Red RR ve Remazol Golden Yellow RNL) used extensively in textile industry to different biosorbents was investigated in stired reactor in this study. Rhizopus arrhizus (a fungus), Chlorella vulgaris (a green algae) and Candida sp. (a yeast) were used as biosorbents. Firstly the effect of initial pH on the biosorption rate and equilibrium uptake of each dye and biosorbent was determined as 2.0 for all dye-sorbent systems. The further studies were performed at this pH value. The effect of temperature on dye biosorption shamed that, maximum biosorption capacities were found at 35 °C for Remazol Black B biosorption and 25 °C for Remazol Red RR and Remazol Golden Yellow RNL biosorptions for each biosorbent. When initial dye concentration increased biosorption rate increased and biosorption yield decreased for each biosorbent. Rhizopus arrhizus showed the maximum biosorption capacity for all dyes when compared Chlorella vulgaris and Candida sp. At the last step of studies Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble-Corrigan adsorption models were used to define the biosorption equilibrium mathematicaly and model constants were found by Microsoft Office 97 packet program. Kinetic constants and activation energy were found by kinetic modeling of each system.