  1. Tez No: 123350
  2. Yazar: AYNUR AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, protein, iyon değiştirici, BSA, dolgulu kolon, matematiksel modelleme, Duolite A568. Danışman Doç.Dr. Deniz TANYOLAÇ, Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı IV, Adsorption, protein, ion exchanger, BSA, packed bed column, mathematical modelling, Duolite A568
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geri Döngülü Kolonda İyon Değiştirici Reçineye Protein Bağlanma Kinetiğinin Modellenmesi ve Görünür Hız Sabitlerinin Bulunması Aynur Aydoğan Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmanın amacı, geri döngülü kolonda protein (BSA) ile iyon değiştirici reçine (Duolite A568) arasındaki etkileşmenin incelenerek, uygun bir matematiksel model çalışması ile görünür hız sabitlerinin bulunmasıdır. Kesikli deneylerde ve kolon çalışmalarında çapı Dp = 425 \ım olan tanecikler kullanılmıştır. Kesikli sistemde, farklı miktarlardaki adsorbent tanecikler (Duolite A568) ile gerçekleştirilen BSA adsorpsiyonu için en uygun izoterm Langmuir izotermi olarak tespit edilmiştir. Adsorbent taneciklerin desorpsiyon şartlan belirlenmiştir. Rejenere edilen adsorbentin yeniden kullanılabilirliği araştırılmıştır. Sabit yatak kolon çalışmaları tek geçişli ve geri döngülü olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Sabit yatak kolon çalışmalarında farklı L/D oranı, akış hızı ve başlangıç konsantrasyonlarının adsorpsiyona etkisi incelenerek breakthrough eğrileri tespit edilmiştir. Geri döngülü dolgulu kolonda oluşturulan matematiksel model kapalı sonlu farklar sayısal analiz teknikleri ile çözülmüştür. Matematiksel model ile akış hızı, kolon L/D oranı, besleme konsantrasyonunun kolondaki adsorpsiyon performansına ve ileri yöndeki görünür hız sabitine (kf) etkisi araştırılmıştır. Akış hızı arttıkça film direncinin azaldığı ve buna bağlı olarak kf değerinin arttığı görülmüştür. Rezervuardaki başlangıç derişimi arttıkça kf değeri azalmaktadır. Bu durum protein ile reçine arasındaki etkileşmede kütle transfer aktarımının yanında görünür adsorpsiyon kinetiğininde önemli olduğunu göstermektedir. Şartların nispeten yakın aralıkta tutulduğu deneylerde kf değerine kolon boyunun etkisi önemli bir dereceye ulaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Modeling of Protein Binding Kinetics onto Ion Exchange Resin and Determination of Apparent Rate Constants at Recyled Packed Column Aynur Aydoğan Hacettepe University, Department of Chemical Engineering, Chemical Engineering Section ABSTRACT The aim of this study is to model the protein binding kinetics onto an ion-exchange resin and the determination of apparent rate constants at a recycled packed column. Spherical particles around 425 ^m in diameter were used in fixed bed runs in a batch system. BSA adsorption isotherms were determined for adsorbent particles (Duolite A568) and each isotherm could be formulated as Langmuir isotherm. For adsorbent particles, desorption conditions were also determined and regenerated particles were investigated for a repeated uses. Fixed bed column studies were carried out in two steps, single-pass and recycled stream. Breakthrough curves were determined in a fixed bed column study at different L/D, flow rate and initial concentrations were investigated for the effects on the adsorption proceses. The governing mathematical equations were solved with numerical analsis techniques employing implicit finite differences method. The effects of the flow rate, the column length/diameter ratio, the feed concentration on the column adsorption performance and forward apparent rate constant (kf) were investigated with the mathematical model step up at a recycled packed column. When flow rate icreased, film resistance decrease and forward apparent rate constant increased. Also when reservuar initial concentration increased, the value of kf decreased. This results show that apparent adsorption kinetics is as important as mass transfer for protein and resin interaction. When experimental conditions did not devicute significantly, the effects of column length on the value of kf was found insignificant.