Preparation and characterization of polymeric carriers releasing growth factors to use in wound healing
Yara iyileştirmede kullanılmak üzere büyüme faktörleri salan polimerik taşıyıcıların hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 123386
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİR BAKİ DENKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, süngerimsi yapı, Norfloxacin, EGF, hücre kültürü, Chitosan, Sponge, Norfloxacin, EGF, cell culture
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 10
Özet
Öz i YARA İYİLEŞTİRMEDE KULLANILMAK ÜZERE BÜYÜME FAKTÖRLERİ SALAN POLİMERİK TAŞIYICILARIN HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Eylem Öztürk Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Biyokimya Anabilim Dalı ÖZ Sunulan çalışmanın amacı; yara ve/veya yanık tedavisinde kullanılmak üzere aktif madde taşıyan (örneğin; antibiyotik, büyüme faktörü vb.) süngerimsi formdaki polimerik malzemelerin hazırlanması ve karakterize edilmesidir. Bu amaçla biyolojik uyumlu, biyolojik olarak parçalanabilen, biyoaktif, polikatyonik, hidrojel yapısında olan kitosan polimeri temel matriks olarak kullanılmıştır. Süngerimsi formdaki kitosan yapıları çözücü uzaklaştırılması (veya çöktürme) ile kimyasal olarak çapraz bağlanma tekniklerinin birarada kullanılmasıyla hazırlanmıştır. Hazırlanan kitosan yapılar daha sonra dört ana bölümde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Birinci bölümde morfolojik değerlendirmeler yapılmış çapraz bağlanma işleminin çöktürme işlemi sonrası yapılması durumunda bükülmüş yaprak formunda süngerimsi yapılar elde edilirken çapraz bağlanmanın çöktürme esnasında yapılması durumunda ise fibrillerde (iplikçiklerden) oluşan süngerimsi yapılar elde edilmiştir. Çalışmanın diğer üç bölümünde sırasıyla; kitosan yapıların şişme davranışlarının belirlenmesi, model bir aktif ajan olarak Norfloxacin antibiyotiğinin kitosan yapılara yüklenerek in vitro salım davranışının ve Escherichia Coli (E. Coli) kullanılarak antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi ve son olarak epidermal büyüme faktörünün (EGF) kitosan yapılara yüklenerek cilt hücrelerinin üremesine olan etkileri araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmaların tamamında incelenen ve değerlendirmeye alınan temel parametreler ise; kitosan yapıların hazırlanmasında kullanılan çapraz bağlayıcının türü ve derişimi, çöktürme ortamına kitosan polimerin enjeksiyonunda kullanılan iğnenin çapı, Norfloxacin/kitosan oranı, kitosanın molekül ağırlığı ve nötralizasyon ortamında kullanılan NaOH'in derişimidir. Çalışmanın ikinci bölümünde gerçekleştirilen süngerimsi yapıların şişme davranışlannın belirlenmesi çalışmalarında en etkin parametrenin süngerimsi yapıların nötralize edilip edilmemesi olduğu ve nötralize edilmeyen yapıların çözünür jel haline kadar gelebildikleri belirlenmiştir. Ayrıca çapraz bağ yoğunluğunun artmasıyla (örneğin; çapraz bağlayıcı derişiminin veya kitosan molekül ağırlığının artması ya da iğne çapının veya Norfloxacin/kitosan oranının azalmasıyla) denge şişme değerlerinin azaldığı gözlenmiştir. Çalışmanın bir diğer bölümünde ise Norfloxacin yüklü kitosan yapıların in vitro salım davranışları ve E. Coli kullanılarak antimikrobiyal aktivite deneyleri gerçekleştirilmiştir. In vitro salım davranışının başlangıçta şişme kontrollü başladığı ve daha sonra difüzyon kontrollü devam ettiği ve salım hızına bağlı olarak antimikrobiyal aktivitenin değiştiği (örneğin; salım hızının artmasıyla bakteri kolonilerinin hızla öldüğü) belirlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde; epidermal büyüme faktörü (EGF) kitosan süngerimsi yapılara yüklenerek cilt hücrelerinin üreme hızına etkileri (yara iyileşmede kulanılabilirliğini göstermek üzere) incelenmiş ve genel olarak şişme kapasitesi daha yüksek olan süngerimsi yapılarda hücre üreme verimliliğinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract ii PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF POLYMERIC CARRIERS RELEASING GROWTH FACTORS TO USE IN WOUND HEALING Eylem ÖZTÜRK Hacettepe University, Department of Chemistry, Biochemistry Division ABSTRACT The aim of the presented study is preparation and characterization of polymeric materials including active agent (i.e., antibiotic, growth factor etc.) in the form of spongy structure to use in wound and/or bum treatment. For this purpose, chitosan which is biocompatible, biodegradable, bioactive, polycationic and hydrogel polymer was used as the polymeric matrix. The chitosan sponges were prepared by using solvent evaporation (or precipitation) and chemical crosslinking techniques together. The prepared chitosan structures were investigated and evaluated in four main sections. In the first part, morphological evaluations were made and it was ontained that if the crosslinking achieved after the formation of sponges the sponges were in the leaflet structure while if the crosslinking was occured during the formation of sponges they were in the fibrillar structure. In the other three parts of the study; determination of swelling behaviour of the sponges, Norfloxacin (as a model antibiotic) loading and in vitro release studies, antimicrobial activity determination with E. Coli and EGF loading and determiantion the effects on the skin cell proliferation were made sequentially. Investigated and evaluated parameters in all of the studies were selected as; the types and concentrations of the cross-linker, neddle gauge used in the injection of the chitosan solution into the precipitation medium, Norfloxacin/chtiosan ratio, chtiosan molecular weight and NaOH concentartion used in the neutralization medium. In the second part as the determination of swelling behaviour studies, most effective parameter was found as if the neutralization was applied or not and it was obtained that if the sponge was not neutralized it can be reached to the soluble gel structure. Also it was observed that the equilibrium swelling ratio was decreased by increasing the crosslinking density (i.e., increasing the cross- linker concentration or chtiosan molecular weight or decreasing the neddle gauge or Norfloxacin/chitosan ratio). In another part of the study in vitro release rate determinations of Norfloxacin loaded chitosan sponges and antimicrobial tests by using £ Coli were made. It was obtained that in vitro release mechanism was swelling controlled initially and diffusion controlled later, and also it was found that the antimicrobial activity directly proportional with the release rates (it means that bacteria were died quickly by increasing the release rates). In the last part of the study; Epidermal Growth Factor (EGF) was loaded to the chitosan sponges and they were used to investigate the effect of the selected parameters on cell proliferation (as the simulation for wound healing process) and generally it was obtained that the cell proliferation was higher in the case of higher swelling capacities.