Bodrum volkanizmasının petrolojik incelenmesi
Petrologic study of Bodrum volcanism
- Tez No: 123385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bodrum, şoşonit, lamprofir, magma karışımı, breş, Bodrum, shoshonite, lamprophyre, magma mixing, breccia
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
BODRUM VOLKANİZMASININ PETROLOJİK İNCELENMESİ H. Evren ÇUBUKÇU Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Mineraloji-Petrografi Anabilim Dalı ÖZ Güneybatı Anadolu'da, Bodrum yarımadasının (Muğla) batısında Orta - Üst Miyosen yaşlı magmatik kayaçlar yüzeylenm iştir. Çalışma alanı, bir dalma- batma zonu olan Helen yayının kuzeydoğusunda, Anadolu plakası sınırlarında bulunmaktadır. Volkano-stratigrafik istif oluşturulmuş, magmatik birimler petrografik ve jeokimyasal özelliklerine göre ayırtlanmıştır. Bölgenin en yaşlı magmatik birimi, batıda gözlenen monzonitik plütondur. Volkanizma, lav ve ilişkili blok-ve-kül akıntıları ile başlamış, ardından gerçekleşen piroklastik akıntılar sonucunda, boşalan magma odası tavanının çökmesiyle kaldera oluşumu ve breşleşmeler gerçekleşmiştir. Bölgede iki ayrı alanda resürjans söz konusudur. Kaldera çökmesini takiben volkanizma, lav ve ilişkili blok-ve-kül akıntılarıyla devam etmiş, Üst Miyosen zamanlarında sona ermiştir. Volkanik ürünler kaldera öncesinde yüksek potasyumlu kalkalkali karakterdedir. Kaldera çökmesini takiben şoşonitik ve kısmen alkali karakter kazanan volkanizma, orta potasyumlu kalkalkali ürünler ile son bulur, iz element analizleri tüm kayaçların LIL ve LREE bakımından zenginleşmiş ortak bir kökenden türediklerini gösterir. Ancak kayaçların bazik anklavlar ve dengesiz mineraller içermesi temelde magma karışımıyla ilgilidir. Tüm verilerin ışığı altında manto kökenli lamprofirik eriyiklerin kabuk kökenli felsik eriyiklerle sürekli karıştıkları düşünülmektedir. Kaldera çökmesini takiben mafik ürünlerin daha sık gözlenmesinin nedeni, bölgede Üst Miyosen yaşlı açılma rejimi olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
PETROLOGIC STUDY OF BODRUM VOLCANISM H. Evren ÇUBUKÇU Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Mineralogy- Petrography Section ABSTRACT Middle - Upper Miocene aged magmatic rocks are outcropped in the Southwest Anatolia in the west of Bodrum Peninsula (Muğla). The study area is located in the northeast of Hellenic Arc, at the borders of Anatolian plate. Volcano-stratigraphic sequence is ensued and magmatic units are distinguished with regard to their petrographical and geochemical characteristics. The oldest magmatic unit in the region is the monzonitic pluton exposed in the west. Volcanism commenced with lava and associated block- and-ash flows and in consequence of subsequent pyroclastic flows, caldera formation and brecciation were realized by the collapse of roof of the evacuated magma room. Resurgence is of concern in two distinct areas in the region. Following the collapse of caldera, volcanism continued with lava and associated block-and-ash flows and terminated in Upper Miocene. Volcanic products of precaldera stage are high potassium calcalkaline in nature. Following the collapse of caldera, volcanism attains shoshonitic and partial alkali character and ceases with medium potassium calcalkaline products. Trace element analyses indicate that all rocks are derived from a common origin enriched in terms of LIL and LREE. However, as rocks comprise basic enclaves and unstable minerals are fundamentally related with the magma mixing. With respect to all obtained data, it is deemed that lamprophyric melts of mantle origin are mixed with felsic melts of crust origin continuously. Following the collapse of the caldera, the reason for the mafic products to be observed more frequently is accepted as the Upper Miocene aged extensional regime in the region.