Bant genişliği seçiminde kullanılan yöntemlerin simetrik ve simetrik olmayan dağılımlarda karşılaştırılması
Comparison of the bandwidth selection methods for symmetric and asymmetric distributions
  1. Tez No: 123392
  2. Yazar: DERYA GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNİZ TOKTAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çekirdek (kernel) kestirimi, bant genişliği, en küçük kareler çapraz geçerlilik, yanlı çapraz geçerlilik, düzleştirilmiş bootstrap, plug-in, Kernel estimation, bandwidth, least squares cross validation, biased cross validation, smoothed bootstrap, plug-in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
BANT GENİŞLİĞİ SEÇİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN SİMETRİK VE SİMETRİK OLMAYAN DAĞILIMLARDA KARŞILAŞTIRILMASI Derya Gökmen Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Böiümü ÖZ Bu çalışmada olasılık yoğunluk fonksiyonunun çekirdek kestirimi için, bant genişliği seçiminde kullanılan“en küçük kareler çapraz geçerlilik”,“yan'1 çapraz geçerlilik”,“düzleştirilmiş bootstrap”ve“plug-in”yöntemleri karşılaştırılmıştır. Simetrik ve simetrik olmayan dağılımlardan alınan farklı büyüklüklere sahip, yapay olarak oluşturulan örneklemlerde, yazılan bilgisayar programı kullanılarak bu dört yöntem ile bant genişliği değerleri elde edilmiş ve varyansları hesaplanmıştır. Ayrıca benzetim çalışması ile bulunan bu değerler, optimal bant genişliği ile karşılaştırılmış, simetrik ve simetrik olmayan dağılımlardan alınan örneklemlerde yöntemler arasında farklılık olup olmadığı, örneklem hacminin sonuç üzerinde etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Bant genişliğinin seçimi için verilen dört yöntem karşılaştırıldığında tüm örneklem büyüklüklerinde, simetrik ve simetrik olmayan dağılımlardan alınan tüm örneklemlerde plug-in yönteminin, optimal bant genişliğine en yakın sonuçları verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF BANDWIDTH SELECTION METHODS FOR SYMMETRIC AND ASYMMETRIC DISTRIBUTIONS Derya Gökmen Hacettepe University, Department of Statistics ABSTRACT In this study,“least squares cross validation”,“biased cross validation”,“smoothed bootstrap”and“plug-in”methods which is used in the bandwidth selection for kernel estimation of probability density function, were compared. Using artificial samples with different sample sizes, obtained from symmetric and asymmetric distributions, the bandwidth values and their variances were calculated using these four methods through a written computer program. Also the values obtained from the simulation studies were compared to the optimal bandwidth value in order to see if the sample size influences the results and if there is any differences between methods in the samples taken from symmetric and asymmetric distributions. In the comparison of four methods given for bandwidth selection, it is seen that the plug-in method has given the results close to the optimal bandwidth for all samples taken from symmetric and asymmetric distributions in all sample sizes.