Kod bölüşümlü çoklu erişim alıcılarında iyileştirilmiş karışma bastırması için yeni bir ilinti tekniği
A New correlation technique for improved interference suppression in code division multiple access (CDMA) receivers
- Tez No: 123399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kod Bölüşümlü Çoklu Erişim (K.B.Ç.E.), yakın-uzak etkisi, ilinti-tipi kipçözücü, Code Division Multiple Access (CDMA), Near-Far problem, correlation-type demodulator
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
KOD BÖLÜŞÜMLÜ ÇOKLU ERİŞİM (K.B.Ç.E.) ALICILARINDA İYİLEŞTİRİLMİŞ KARIŞMA BASTIRMASI İÇİN YENİ BİR İLİNTİ TEKNİĞİ Hayrettin Ayar Hacettepe Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Kod Bölüşümlü Çoklu Erişim (K.B.Ç.E.) sistemlerinde baz istasyonuna yakın olan kullanıcılardan alınan güç, uzak olan kullanıcılardan alınan güçten daha büyüktür. Yakında olan kullanıcı uzakta olan kullanıcı için büyük bir karışma işareti kaynağıdır. Yakın-Uzak etkisi olarak bilinen bu olayda karışma işaretinden dolayı uzakta olan kullanıcının bilgi işaretleri baz istasyonunda zor alınır, hatta alınması imkansız hale gelebilir. Alıcıda oluşacak karışma işaretinin az olması bakımından kullanıcılara çapraz-ilinti değerleri az olan kodlar tahsis edilir. Vericide, bu kodlar yardımıyla yayılarak gönderilen yayılı izge işareti, alıcıda ilinti-tipi kipçözücü kullanılarak tekrar toplanır. Bu çalışmada ilinti-tipi kipçözücünün, yayılmış işareti toplama özelliğini kullanan ve alınan işaretteki karışma ve gürültüyü ilinti-tipi kipçözücüden daha fazla azaltan bir kipçözücü yapısı önerilmiştir. Önerilen yapıda, kanaldaki gürültü ve karışma içinde kaybolmuş bilgi işareti, doğrusal olmayan bir işlev yardımıyla seçilebilir parametreler kullanılarak, daha fazla önplana çıkarılıp karışma işareti ve gürültü daha fazla bastırılmaktadır. İlinti-tipi kipçözücü kullanan K.B.Ç.E. alıcısının Bit Hata Olasılığı (B.H.O.) ile önerilen kipçözücü kullanan K.B.Ç.E. alıcısının B.H.O.'su bir bilgisayar benzetimi yardımıyla karşılaştırılmıştır. Önerilen kipçözücü kullanan K.B.Ç.E. alıcısının B.H.O.'sunda, karışma işareti zayıflama katsayısı 1.5 ile 3.5 aralığında değiştirildiğinde, çok önemli düzeylerde iyileştirme elde edilmiştir. Aynı karışma işareti seviyesi aralığında ve B.H.O.'nun 10"8'den büyük olduğu durumlarda İşaret Gürültü Oranı'ndaki (İ.G.O.) iyileştirme O.ldB'den başlayıp 1.1dB değerlerine kadar ulaşabilmektedir. Önerilen bu yeni yapı, Yakın-Uzak etkisine çözüm getiren algoritmaların uygulandığı katlardan sonra ilinti-tipi kipçözücü yerine kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
A NEW CORRELATION TECHNIQUE FOR IMPROVED INTERFERENCE SUPPRESSION IN CODE DIVISION MULTIPLE ACCESS (CDMA) RECEIVERS Hayrettin Ayar Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In Code Division Multiple Access (CDMA) systems, received power is higher for the users which are closer to the base station. Thus, for designated users which are far away from the base station, closer users act as main sources of interference. Due to this effect which is named as Near-Far problem, the information signal coming from the designated far user can be barely received or totally missed at the base station. One of the possible ways to reduce the interference signal at the receiver base is assigning the users with spreading codes having low cross-correlation values. The transmitted spread spectrum signal is usually received by a correlation-type demodulator which also despreads the signal. In this study, we propose an alternative design for the correlation-type demodulator. The new design has all the advantages of the correlation-type demodulator and it further reduces the interference and noise. The information signal which is corrupted by the interference and noise is processed by a non linear function whose parameters can be chosen according to the variations of the signal and channel. The performance of the proposed demodulator is compared with the correlation-type demodulator by making use of Probability of Bit Error (POE). According to the comparisons of POE using computer simulations, it is observed that with the proposed design a significant improvement in POE is obtained when the interference attenuation coefficient is varied between 1.5 and 3.5. For the same interference signal level interval and for POE greater than 10"8, the Signal to Noise Ratio (SNR) improvement starts at a level of 0.1 dB and can get as high as 1.1 dB. This proposed structure can be used instead of correlation type demodulator after the algorithms used to solve the Near-Far problem.