Doğu Akdeniz bölgesinden örneklenen Drosophila melanogaster populasyonlarındaki Gpdh ve In(2L)t ile ilişkili alkol dehidrogenaz (Adh) polimorfizmi ve bu polimorfizmin vücut büyüklüğü karakterleri ile olan ilişkisi
Onthe Alcohol deydrogenase (Adh) polymorphism in context of the polymorphism at Gpdh and In(2L)t, and its relation to body size traits in populations of Drosophila melanogaster from the Eastern Mediterranean region
  1. Tez No: 123409
  2. Yazar: ERGİ DENİZ ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NİHAT BOZCUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, Adh, Gpdh, ln(2L)t, ADH Aktivitesi, Coğrafik Varyasyon, Vücut büyüklüğü, Kanat, Toraks
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
DOĞU AKDENİZ BÖLGESİNDEN ÖRNEKLENEN Drosophila melanogaster POPULASYONLARINDAKİ Gpdh VE ln(2L)t İLE İLİŞKİLİ ALKOL DEHİDROGENAZ (Adh) POLİMORFİZMİ VE BU POLİMORFİZMİN VÜCUT BÜYÜKLÜĞÜ KARAKTERLERİ İLE OLAN İLİŞKİSİ Ergi Deniz Özsoy Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Genel Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, mükemmel bir model organizma olan ve evrimsel genetiği görece iyi bilinen Drosophila melanogaster doğal populasyonlarındaki alkol dehidrogenaz {Adh), gliserofosfat dehidrogenaz (aGpdh) allozim polimorfizmleri ve kozmopolitan bir kromozom inversiyonu olan ln(2L)t frekansı arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. D. melanogaster populasyonları Doğu Akdeniz'deki oldukça dar bir enlem aralığından toplanmış olmalarına karşın, allozim (Adh ve aGpdh) ve ln(2L)t frekanslarının önemli oranda dalgalandıkları gözlenmiştir. Özellikle Adhs frekansı, artan enlem ile arasındaki bilinen doğrusal ilişkiyi yitirmektedir. Bununla birlikte, Adhs frekansı ln(2L)t varlığından bağımsız bir biçimde hesaplandığında bilinen enlem-doğrusal dağılım ilişkisini (çalışma için seçilen oldukça dar enlem aralığında bile) göstermektedir. Bu durum Adh lokusunun ln(2L)t tarafından genetik olarak sürüklendiğine işaret ediyor olabilir. Çalışmanın gösterdiği bir başka nokta, seçilen populasyonlardaki Adh lokusu ve Gpdh lokusu arasındaki linkage disequilibrium'un (bağlantı dengesizliğinin) kromozomda bulunduğunda bu lokusların gametik frekanslarını etkileyen ln(2L)t varlığından önemli oranda etkilenmeyişidir. Mekanistik bir perspektifi de örneklemesi açısından bu çalışmadaki bazı populasyonların ADH enzim aktiviteleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar populasyonlar içinde ve arasında genotipik kategori farkının ötesinde gerçekleşen bir aktivite varyasyonu olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, ADH aktivitesi ölçülen bireylerin kanat ve toraks uzunluklarının da ölçülmesiyle çıkartılan) vücut büyüklüğü ayrı bir önem kazanmaktadır. Çalışmada, ADH enzim aktivitesinin bir overdominance (üstün başatlık) gösterdiği durumlarda (ADH-FS aktivitesinin tipik yüksek aktivite sınıfı olan ADH-FF'e yaklaştığı veya geçtiğinde) bu overdominance özelliğinin vücut büyüklüğü ile ilişkili olabildiği gözlenmiştir. mSonuç olarak bu çalışma, enzimatik etkisi iyi bilinen bir enzim lokusu olan Adh polimorfizminin yalnızca lokusun kendisindeki yapısal farklılıkların bir ürünü olmadığını, bu polimorfizmin büyük oranda genetik ve metabolik etkileşimlerle biçimlendiğini açıkça göstermektedir. Bu özelliğin seçilen oldukça dar bir coğrafi kesit açısında da gözlenebilmesi dikkat çekicidir. Akdeniz bölgesinin ayrıntılı mikrohabitat çeşitliliğinin Adh lokusundaki polimorfizmi belirleyen etkenler hakkında önemli ipuçları verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ON THE ALCOHOL DEHYDROGENASE (Adh) POLYMORPHISM IN CONTEXT OF THE POLYMORPHISM AT Gpdh AND ln(2L)t, AND ITS RELATION TO BODY SIZE TRAITS IN POPULATIONS OF Drosophila melanogaster FROM THE EASTERN MEDITERRANEAN REGION Ergi Deniz Özsoy Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section ABSTRACT In the present study, the relationship between a cosmopolitan inversion, ln(2L)t and the allozyme loci polymorphisms of alcohol dehydrogenase (Adh) and glycerophosphate dehydrogenase (aGpdh) was worked out in Drosophila melanogaster natural populations. It was observed that both allozyme (Adh, aGpdh) and ln(2L)t frequencies followed erratic trajectories, though the D. melanogaster populations were sampled across quite a narrow latitudinal transect in Eastern Mediterranean. Particularly, the well established linear relationship between Adhs frequency and latitude could not be shown in this case. However, when it was an estimation performed independently from the presence at ln(2L)t, Adhs frequency turned out to be linearly related to latitude, even it was an estimation from populations sampled across a narrow transect. This may indicate that, the Adh polymorphism is drifted genetically by ln(2L)t. Another major point is that the presence of ln(2L)t cannot govern thoroughly the linkage disequilibrium pattern between Adh and aGpdh. It would be more likely that the linkage disequilibrium phenomena between Adh and aGpdh loci of our populations could be realistically related to the metabolic functional connection between these two loci. Some populations in the study were assayed for ADH specific enzyme activity, taking a more mechanistical perspective. Results show within and among population ADH activity variation considerably greater than the variation imposed upon by the genotype specific classification. That variation was realized in a pattern in that genotypic boundaries disappeard among the classes. Within this line of reasoning it is relevant to consider a body size variation that would beinferred measuring variation in traits such as wing and thorax lengths, when they are estimations of the individuals whose their ADH activity can also be known. In our study we have detected overdominance for ADH enzyme activity (the case in which ADH-FS activity is greater than or approximately same as the typical higher activity class ADH-FF).More interestingly that overdominance could be related to body size variation in some of the populations. In conclusion, our study strongly suggests the Adh polymorphism has not been molded only by the structural variation at the locus coding Adh protein, but also has a considerable contribution of other genetic and/or metabolic interactions. It is particularly remarkable that this aspect of Adh was apparent within a narrow latitudinal transect. We think that a complementary study of the finely structured microhabitate diversity of the Mediterranean region could give valuable hints for this. Key Words : Drosophila melanogaster, Adh, Gpdh, ln(2L)t, ADH Activity, Geographical Variation, Body Size, Wing, Torax Advisor : Prof. Dr. A. Nihat BOZCUK, Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section VI