Biyobozunur modifiye-nişasta/ polikaprolakton blendlerinin eldesi ve degredasyonu
Preparation of biodegradable modified-starch/ polycaprolactone blends and their degradation
  1. Tez No: 123434
  2. Yazar: CEYHUN BABAÇ
  3. Danışmanlar: DR. HÜLYA YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: modifiye nişasta, polikaprolakton, degredasyon, Pseudomonas putida, aktif çamur, Modified starch, poly(e-caprolactone), degradation, Pseudomonas putida, active sludge
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çevresel bilincin hızla artması ile biyobozunur polimerlerin kullanımı da önemli derecede arttırmıştır. Sunulan çalışmanın amacı; nişasta/poli(e-kaprolakton) filmlerinin hazırlanması ve çeşitli ortamlarda biyodegredasyonunun incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde, Poli(e-kaprolakton) (PCL) yığın polimerizasyonuyla, azot atmosferinde, katalizör olarak kalay oktoat kullanılarak sentezlenmiştir. Nişasta granüllerinin yüzey hidrofobisitesini arttırmak için, tüsodyum trimetafosfat (TSTP) kimyasal modifikasyonda çapraz bağlayıcı olarak kullanılmıştır. 0.70 üm kalınlığındaki modifiye-nişasta/PCL (MOD/PCL) (% 50/50), doğal-nişasta/PCL (NON/PCL) (% 50/50) ve PCL (% 100) filmler çözücü döküm yöntemiyle hazırlanmıştır. Filmler incelendiğinde, PCL'na nişasta eklenmesiyle elastiktik modülünün arttığı, gerilme dayanımı ve kopma anında uzama değerlerinin ise düştüğü gözlenmiştir. Hidrofobik nişastanın PCL fazı içerisinde doğal nişastaya göre daha düzenli bir şekilde dağıtılabildiği SEM fotoğrafları ve mekanik testlerle gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, filmlerin aerobik degredasyonu iki ayrı ortamda, Pseudomonas putida ve aktif çamur varlığında gerçekleştirilmiştir. Filmlerin degredasyon hızları, mekanik ve morfolojik özelliklerindeki değişimlerle izlenmiştir. Buna göre P. putida varlığında hemen hemen hiç değişmeyen degredasyon hızının aktif çamur varlığında önemli derecede arttığı bulunmuştur. Ayrıca beklendiği gibi nişasta içeren filmlerin degredasyonu polikaprolaktona göre daha hızlı olurken, modifiye nişastanın doğal nişastaya göre daha yavaş degrede olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid increase in environmental concern increased the use of biodegradable polymers considerably. Aim of this study is to prepare starch/polycaprolactone films and to investigate their biodegradation under aerobic environments. In the first part of the study, Poly-e-caprolactone (PCL) was synthesized by bulk polymerization by using stannous octoate as the catalyst under nitrogen environment. In order to increase the surface hydrophobicity of starch granules, trisodium trimetaphosphate (TSTP) was used as a crosslinking agent in chemical modification. 0.70 \xm thickness films were prepared from modified-starch/PCL (MOD/PCL) (50/50%), nonmodifıed-starch/PCL (NON/PCL) (50/50%) and PCL by using solvent-casting method. Investigation of films implied that the addition of starch granules into PCL contributed to improve its modulus while depressing the shear stress and elongation at break values. Dispersion of hydrophobic starch in PCL phase was more uniform compared to natural starch which was observed by SEM and mechanical tests. In the second part of the study, aerobic degradation of films were followed under two different environments; in the presence of Pseudomonas putida and activated sludge. Degradation rate of films were monitored by the change in mechanical and morphological properties. It was observed that while the presence of Pseudomonas putida having no effect on degradation rate, activated sludge accelerated the degradation rate considerably. It was also observed that as expected the degradation rate of starch containing films were higher that of polycaprolactone while degradation rate of modified starch was slower than the natural starch.